2020. 01. 08. - 09:50

Mesterséges intelligencia: robot segíthet a gerincvelő sérülteknek

Mesterséges intelligencia: robot segíthet a gerincvelő sérülteknek

A gerincvelő sérülései kétségbeejtő károkat okozhatnak - beleértve a mobilitás és az érzékelés elvesztését. Egy új robotikus eszköz segíthet a betegeknek a megküzdésben.

A gerincvelő sérülése azon súlyos állapotok közé sorolható, amely az ember mozgását és érzékelését is érinti, s komolyan megváltoztatja az életét.
 
Kutatók most egy olyan robotikus eszközt fejlesztettek ki, amely segít megküzdeni a kialakult állapottal. A Columbia Engineering csapata egy indiai kutató vezetésével olyan eszközt tervezett, mely alkalmazható arra, hogy asszisztáljon és segítsen edzésben maradni a sérült embereknek: hozzájárul a stabil ülés kialakításához, javítva a törzs kontrollját.
 
Segítségével bővíthető az aktív ülési felület, anélkül, hogy az illető leesne, vagy karjaival kellene egyensúlyoznia magát.
 
„A TruST robotikus eszközt olyan embereknek terveztük, akik gerincvelő sérültek és jellemzően kerekesszéket használnak. Úgy véljük, az eszköz nemcsak megelőzi, hogy a páciens elessen, de maximalizálja a törzs mozgásterét is, meghaladva a betegek testtartását vagy az egyensúlyi korlátokat” – mondta el Sunil Agrawal, gépészmérnök, rehabilitációs és regeneráló orvostudományi professzor.
 
A Spinal Cord Series and Cases szaklapban megjelentetett tanulmány az első, amely méri és meghatározza a gerincvelő sérülésekkel küzdő betegek ülési területét, az aktív törzs-kontrollra alapján, a robotikus eszköz segítségével.
 
Nagy segítséget jelenthet a gerincvelő-sérülteknek a robotikus eszköz
Nagy segítséget jelenthet a gerincvelő-sérülteknek a robotikus eszköz
 
A TruST robotikus eszköz motoros kábelhajtású öv, melyet a felhasználó törzsére helyeznek, hogy meghatározza a testtartás-kontroll korlátait és az ülési területet a gerincvelő-sérülésekkel küzdő embereknél. Erőt bocsát ki a törzsre, amikor a felhasználó ülés közben a felsőtest mozgatását a testtartás stabilitási határain túl hajtja végre.
 
A pilot tanulmányban 5 beteg vett részt - a személyreszabott testtartás-teszt során egy labda mozgását kellett követniük a fejükkel, s annyira kellett mozgatniuk a törzsüket, amennyire csak lehetséges, karjuk használata nélkül.
 
A tesztet nyolc irányban ismételték meg – majd a kutatók az eredményeket az egyes egyének ülő munkaterületének kiszámításához használták fel.
 
A csapat ezután az egyes alanyokhoz igazította a robotkészüléket, hogy személyre szabott segítőerő-mezőket alkalmazhasson a törzsön - közben az alanyok újra ugyanazokat a mozgásokat hajtották végre.
 
A TruST segítségével az alanyok mozgástere bővült, mind a nyolc irányban, ülésterületük jelentősen nőtt, átlagosan 25 százalékkal vagy ennél többel.
 
„A TruST azon képessége, hogy folyamatos erő-visszacsatolást nyújtson a felhasználó testtartás-korlátainak megfelelően, egészen új határokat nyit meg a motoros tanuláson alapuló paradigmák megvalósításában, a gerincvelő-sérüléssel küzdő emberek funkcionális ülésének úgymond továbbképzésére” – mondta el Victor Santamaria fizioterapeuta, a posztdoktori kutató.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.