2018. 08. 15. - 09:50

Mesterséges intelligencia: robot szedi majd a zöldségeket?

Mesterséges intelligencia: robot szedi majd a zöldségeket?

A termés begyűjtése tagadhatatlanul monoton és fárasztó feladat, különösen, ha bőségesen termett gyümölcs vagy zöldség. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a jelek szerint hamarosan robotoknak adhatjuk át ezt a munkát.

A közeljövőben a mesterséges intelligencia (artificial intelligence – AI) olyan tulajdonságokkal is felruházhatja a robotokat, melynek köszönhetően képesek lesznek helyettesíteni a gazdákat a termés begyűjtésében.

A globális felmelegedés, a mezőgazdaságra nehezedő, egyre növekvő teher, valamint a gazdálkodáshoz szükséges bőséges földterület hiánya tulajdonképpen indokolja is, hogy az emberek segítséget vegyenek igénybe robotok formájában.

A gyümölcsök és zöldségek állapotát, érését is ellenőrzi a mesterséges intelligencia

A gyümölcsök és zöldségek állapotát, érését is ellenőrzi a mesterséges intelligencia

A várakozások szerint egyre több éhes száj lesz s a mezőgazdaságnak meg kell felelni az elvárásnak, hogy mindenki elegendő ételhez jusson.
 
Egy amerikai startup, a Root AI jelenleg azon dolgozik, hogy a beltéri gazdálkodásban használhatóvá tegye a robotokat – ezek segítenének termeszteni és betakarítani a termést, az erőforrások maximalizálásával.
 
A Root AI egyik első találmánya egy mobil robot a beltéri tevékenységekhez. Azzal, hogy kamerákat és szenzorokat használ, a robot képes megfelelő módon leszedni a paradicsomot,valamint felmérni a növények egészségét, állapotát, figyeli az érési folyamatot.
 
Le tudja metszeni a szőlőt és ellenőrzi, minden rendben van-e a növénnyel – adta hírül a TechCrunch.
 
A robot képes szakszerűen szüretelni, nem tesz kárt a termésben
A robot képes szakszerűen szüretelni, nem tesz kárt a termésben
 
A Root AI a tervek szerint 2019-ben kezdi a kísérleti tesztelést.
 
A kezdeményezés már csak azért is jelentős, mert az Egyesült Államok és a világ számos egyéb országa küzd munkaerőhiánnyal a gazdálkodásban.
 
Így hát a mesterséges intelligencia használatának gondolata a gazdaságokban egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
 
László Adrienn
 
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.