2020. 03. 28. - 08:00

Mesterséges intelligencia: robotdoktor segíthet egy későbbi koronavírusnál

Mesterséges intelligencia: robotdoktor segíthet egy későbbi koronavírusnál

Mesterséges intelligencia- és robotikaszakértők olyan egészségügyi robotok kifejlesztésén dolgoznak, amelyek egyidejűleg több emberrel képesek beszélgetést folytatni. Nagy szerepük lehet egy későbbi koronavírus-járvány leküzdésében.

Mesterséges intelligencia (MI) és robotika-szakértők az angliai Edinburghben egészségügyi robotok kifejlesztésén munkálkodnak, amelyek elsők lehetnek az egyszerre több emberre kiterjedő ellátásban.
 
A projektet arra tervezték, hogy segítsék az idős embereket, ám a jövőben képesek lehetnek a koronavírus-járványhoz hasonló víruskitörések kezelésére is. Mindezt a tervezéskor nem vették figyelembe, de mint kiderült, igencsak releváns lehet a mai események tükrében – mondta el a Heriot-Watt professzora, Oliver Lemon.
 
Elképzelhető, hogy majdan, ha besétálunk egy kórházi váróba, ember helyett robottal találkozunk, aki képes segíteni.
 
Erre a kéz nélküli, érintésmentes kommunikációra valóban nagyobb igény lehet a jövőben – szögezte le a professzor.
 
A kutatók továbbfejlesztenék a mai idősgondozó robotokat
A kutatók továbbfejlesztenék a mai idősgondozó robotokat
 
Az EU Horizon 2020 által támogatott projekt neve: társadalmilag fontos robotok a gerontológiai egészségügyben (Socially Pertinent Robots in Gerontological Healthcare - SPRING).
 
A robotok már működnek néhány kórházban, ám tevékenységük többnyire olyan feladatokra korlátozódik, mint például a készletcserék vagy a betegek nyilvántartása.
 
A digitális segítővel – mely a jelenleg is használt Alexára vagy Sirire hasonlít - chatelni is lehet, ezek a kommunikációk azonban még egyszerűek és rövidek, s csupán egy ember kérhet egyszerre segítséget.
 
A SPRING új robotokat fejleszt, amely egyidőben több helyzettel és emberrel képes megbirkózni. Lemon professzor szerint a mesterséges intelligenciával működő robotok képesek lesznek felismerni, hány ember van egy szobában, s megkérdezik maguktól: ideges-e ez a személy, hosszú ideje várakozik-e? Vagy leszögezi: „ezek az emberek most beszélgetnek egymással, ezért nem zavarom őket”, esetleg megfontolja, „kinek segíthetek?”
 
A robot kezelni tudja majd a beszélgetéseket, azzal, hogy felismeri: az embereknek más és más szerepük van – például melyikük a szülő, a gondozó, az orvos vagy a nővér.
 
Robotforradalom az egészségügyben
 
A Nemzeti Robotárium által elsőként bejelentett projektet az ösztönözte, hogy társadalmi segítő robotokat hozzanak létre. A Heriot-Watt és Edinburgh közötti partnerségről van szó, melynek célja a robotika és a mesterséges intelligencia világszinten vezető szerepet betöltő központjának létrehozása.
 
A SPRING nyolc kutató intézetet létesített Európában és Ázsiában. Új kutatásokon dolgozik majd a beszélgető MI, a számítógépes látás, a gépi tanulás és az ember-robot kölcsönhatás területén, az emberi viselkedés elemzése és az érzékelő motor robotvezérlése mellett.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.