2020. 05. 13. - 09:45

Mesterséges intelligencia: robotkutya járőrözik szingapúri parkokban

Mesterséges intelligencia: robotkutya járőrözik szingapúri parkokban

Élesben mutathatja be tudását a mesterséges intelligencia-vezérelt robotkutya: Szingapúrban a parkokban figyelmezteti az embereket a kellő távolságtartásra a még fennálló koronavírus járvány-helyzetben.

Elsőre alaposan meglepődtek azok az emberek, akik a közelmúltban megjelentek Szingapúr parkjaiban. A területeken robotkutya járőrözik, hogy emlékeztesse őket a megfelelő távolság betartására a még fennálló koronavírus járvány-helyzetben.
 
A szingapúri hatóságok által elfogadott robotkutya-alkalmazást az emberek némi nyugtalansággal fogadták.
 
Az internet hamar megtelt megjegyzésekkel a parkokat őrző gépek kapcsán, sokan „hátborzongatónak” tartják a robotebeket. A Twitter felhasználói egyenesen „disztopikusnak” nevezik.
 
A kutyára lényegében csak felépítésében hasonlító robot a további koronavírus-fertőzések megakadályozása érdekében lett bevetve. Udvariasan szól a futókhoz, gyalogosokhoz, biciklistákhoz, hogy tartsák a kellő távolságot, amennyiben problémát érzékel.
 
 
A sárga-fekete színű, Spot névre keresztelt robotkutya angolul mondja: „tartsuk egészségesen Szingapúrt!”, illetve figyelmeztet, ha azt tapasztalja, valaki nem tartja be a megfelelő távolságot. Női hangon, szintén angolul közli: „saját és mások biztonsága érdekében kérem, álljon egy méterrel hátrébb. Köszönöm.”
 
A mesterségesen intelligens roboteb egy kéthetes kísérlet részeként vesz részt a parkok őrzésében, figyelve Szingapúr zöld területeit a kijárási korlátozás idején.
 
Néhányan azonban tartanak tőle, hogy a távolságok betartására kirendelt roboteb utat engedhet jóval a baljósabb megfigyelési technikák telepítéséhez.
 
Szingapúrban a szigorú kijárási korlátozási szabályok megszegése komoly bírságot és akár börtönbüntetést is vonhat maga után.
 
Az 5,7 milliós városban több mint 21 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, Ázsiában egyike azoknak a városoknak, ahol a legmagasabb a fertőzöttek száma.
 
A 2020. június 1-jéig érvényben lévő korlátozás idején a szabályok szerint csak olyan alapvető célokból hagyhatják el otthonukat a lakók, mint például ételvásárlás, s mindig maszkot kell viselniük nyilvános helyen.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.