2022. 03. 06. - 08:00

Mesterséges intelligencia - Robotokkal dolgoztat az új svéd akkumulátor-összeszerelő üzem

Mesterséges intelligencia - Robotokkal dolgoztat az új svéd akkumulátor-összeszerelő üzem

Új gyárat alakít ki az ABB és a Scania vállalat Svédországban, hogy élen járjon az ipari digitalizálásban, az automatizálásban, valamint a fejlett robottechnológia alkalmazásában.

Vadonatúj, 18 ezer négyzetméteres svédországi létesítmény kialakításán dolgozik együtt az ABB és a Scania vállalat. Az elektromos jármű-akkumulátorokat összeszerelő üzem több ABB robotot használ majd az összeszerelő munkák során.
 
A Scania több mint 108 millió dollárt fektet a södertäljei üzem létrehozásába, amely várhatóan 2023-ra lesz teljesen kész.
 
A cég elektromos nehézgépjárműveket gyárt. Célja, hogy lehetővé tegye a teljes iparág villamosítását – véleménye szerint az új üzem fontos lépés lesz ezen az úton. A gyár a Scania alváz-összeszerelő üzeme mellett lesz Södertäljében.
 
Az ABB robotjai az akkumulátormodulok cellákból történő összeszerelését segítik majd, ezt követően pedig közvetlenül a jármű összeszerelő csarnokába szállítják a modulokat. Olvasd el: Gyárak, amelyek robotokkal dolgoznak
 
Készül a várhatóan 2023-ban nyitó Scania-gyár - Fotó: abb.com
Készül a várhatóan 2023-ban nyitó Scania-gyár - Fotó: abb.com
 
„A cél, hogy a gyár megfeleljen a Scania törekvéseinek, azaz élen járjon az ipari digitalizálásban, az automatizálásban, valamint a fejlett robottechnológia alkalmazásában. Fontos, hogy a gyártási folyamatokat nagyobb rugalmassággal racionalizálja” – mondta el Tony Persson, a Scania akkumulátor-összeszerelési részlegének vezetője.
 
Hozzátette: ezen a helyen találkoznak össze az ABB robotjai és megoldásai. A Scania számára a gyár befektetés is, amely tovább erősíti Svédország pozícióját a csúcstechnológiák központjaként a nehézgépjárművek villamosításában, ami kulcsfontosságú a fenntartható közlekedésre történő átállásban. Olvasd el: Gyárak robotokkal - ahol a mesterséges intelligencia az úr
 
A létesítményben a többi között az ABB IRB 390, IRB 4600 és IRB 6700 robotmodellek dolgoznak majd.
 
Ez az első alkalom, hogy akkumulátorgyártó üzemben használják majd az IRB 390-et. Ezt a robotot a csomagolóipar számára tervezték, de képes arra, hogy másodpercenként egy érintkezőlemezt az akkumulátorba szereljen.
 
„Nagy örömünkre szolgál, hogy együtt dolgozhatunk a villamosítási ütemterv megvalósításában az egyik legrégebbi ügyfelünkkel – mondta Joerg Reger, az ABB Robotics autóipari üzletágának ügyvezető igazgatója. -  Az autóipar mindig is az automatizálás élvonalába tartozott. A villamosításra való átállással azonban szembe kell néznie nagykereskedelmi változásokkal a bevett gyártási folyamatokban. Szakértelmünkkel megtervezzük és segítünk létrehozni a gyártás rugalmasságát, amely létfontosságú a piacvezetők, például a Scania számára is a változás megvalósításában” – fogalmazott a szakember.
 
Az ABB és a Scania több mint 40 éve dolgozik közösen különböző projekteken. A két cég a közelmúltban együttműködött az elektromos nehéz tehergépjárművek töltési megoldásainak kidolgozásán.
 
Szintén közös munka volt a Scania Northvolt létesítményének létrehozása, amely Európa legnagyobb lítium-ion akkumulátorgyára.
 
Az ABB 2022 januárjában bejelentette együttműködését a HASCO-val, egy kínai autóalkatrész-beszállítóval. Létrehoztak egy közös vállalatot, amely kiterjeszti az iparágon belül az intelligens technológiák és a mesterséges intelligencia alkalmazását.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.