2022. 04. 08. - 08:03

Mesterséges intelligencia segít a mammográfiás vizsgálatok elemzésében

Mesterséges intelligencia segít a mammográfiás vizsgálatok elemzésében
Tudósok egy csoportja olyan mesterséges intelligencia programot fejlesztett ki, mely támogatja a radiológusokat abban, hogy a mellrákszűrési felvételeket hatékonyabban tudják elemezni. Egy hároméves teszt során az MI majdnem olyan jónak bizonyult ebben a folyamatban, mint a képzett orvosok.

A program elején, a 2016-2017-es időszakban 12.120 esetet vettek alapul. "Az orvosok által észlelt 100 pozitív eredmény közül a mesterséges intelligencia program 91%-os érzékenységet, 91,11%-os specificitási arányt és 9,56%-os visszahívási arányt ért el" - számolt be Dr. Gerald Lip, a skóciai Aberdeeni Egyetem munkatársa az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság éves ülésén.

Az eredmények hasonlóak voltak, amikor a 2017-19-es időszakra vonatkozó eredményeket vizsgálták, amelyek 27.824 szűrés közül 229 pozitív eredményt tartalmaztak: a mesterséges intelligencia algoritmus 88,21%-os érzékenységet, 90,92%-os specificitási arányt és 9,73%-os visszahívási arányt tudott felmutatni.

"Ennek a mesterséges intelligencia eszköznek a teljesítménye magas fokú érzékenységet, specificitást és elfogadható visszahívási arányt mutat - vonta le a következtetést Lip. - Az eredmények azt mutatják, hogy a mesterséges intelligencia eszköz önálló leolvasóként hogyan teljesítene, és milyen potenciállal járulhat hozzá a kettős leolvasás munkafolyamatához."

A mellrák kialakulásának kockázatát csökkentheti a mesterséges intelligencia
A mellrák kialakulásának kockázatát csökkentheti a mesterséges intelligencia

A kutatók megpróbálták bemutatni azt is, hogy az MI-eszköz hogyan működne valós környezetben. Ennek érdekében a csoport egy egyetemem, megbízható kutatási környezetében tárolt mammográfiás képsorozatotok közül kettőt is megvizsgált. Az adatok összekapcsolását egy papírmentes emlőszűrési jelentési rendszerrel végezték, amely lehetővé tette az adatok teljes anonimizálását a külső elemzés megkönnyítése érdekében.

A kutatók a pozitív eseteket patológiailag megerősített, szűréssel kimutatott emlőrákként definiálták, nem számítva a szűrési fordulók között felfedezett rákokat, vagyis az úgynevezett intervallumos eseteket.

"A megbízható kutatási környezet használata lehetővé tette az akadémiai, ipari és klinikai csapatok szoros együttműködését abban, hogy a mesterséges intelligencia eszközt nagyszabású, valós körülmények között végzett értékelését analizálhassuk" - mondta Lip.

"A számítógéppel támogatott orvosi technológia fejlesztésében lassan elérkezünk arra a pontra, hogy hamarosan meg sem említjük, hogy van benne mesterséges intelligencia - nyilatkozta Dr. Elliot Fishman, a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem munkatársa. - A mesterséges intelligencia egyszerűen mindenütt jelen lesz, és legalább egy második olvasót fog biztosítani. Véleményem szerint a pontossága biztosan nőni fog."

A szakember hozzátette, hogy bár a mesterséges intelligenciának mindig lesznek korlátai, segédeszközként nagyon fontos szerepet tud vállalni, a skóciai munkához hasonló tanulmányok pedig tovább fogják tolni a mesterséges intelligenciát a mindennapi radiológiai gyakorlatba.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.