2020. 05. 07. - 09:43

Mesterséges intelligencia segít felderíteni az óceánokban lévő műanyaghulladékot

Mesterséges intelligencia segít felderíteni az óceánokban lévő műanyaghulladékot
Műholdképek elemzésével képes felkutatni a mesterséges intelligencia az óceánok szennyezettségét. A rendszer kifinomultságát jelzi, hogy meg tudja különböztetni a természetes anyagokat a műanyagoktól.

A mesterséges intelligencia alapú rendszer a Föld körül keringő műholdakról származó képeket elemezve tudja megállapítani, hogy van-e műanyagszennyezés a tengerekben és az óceánokban. A technika mögött álló tudósok szerint ez az első olyan megoldás, ami a műanyagok jelenlétét valóban hatékonyan tudja kimutatni.

A vizsgálat alapját az Európai Űrügynökség Sentinel-2 műholdjának képei adják. Ez a műhold eredetileg is azért lett felküldve 2015-ben, hogy szárazföldi és tengeri megfigyeléseket végezzen, figyelje a természeti katasztrófákat, a jégtömbök és jéghegyek állapotát, sőt, a tengereken mozgó hajókat is figyelemmel tudja követni.

A tengerek és óceánok szennyezése ellen harcol a mesterséges intellgiencia
A tengerek és óceánok szennyezése ellen harcol a mesterséges intellgiencia


A megoldás lényege, hogy az úszó törmelékek a fény elnyelésével vagy visszatükrözésével úgynevezett spektrális aláírást generálnak az adatokban, így deríthető fel a vizek állapota. Az Egyesült Királyságban Plymouth Marine Laboratory kutatói pedig egy algoritmust képeztek ki arra, hogy a spektrális aláírás különbségeinek elemzésével az egyes objektumokat osztályozzák.

A tengerek és óceánok szennyezése ellen harcol a mesterséges intellgienciaEzután az algoritmust a Kanadát, Skóciát, Ghánát és Vietnámot körülvevő tengerek képein is lefuttatták. A rendszer átlagosan 86%-os pontossággal tudja megkülönböztetni a vízi objektumokat, tehát a műanyagokat az olyan természetes anyagoktól, mint például a tengeri moszatoktól.

A csapat a technika finomításával azt szeretné elérni, hogy a lebegő foltokat pontosabban tudják észlelni a zavaros parti vizekben és a nagy folyóvizekben egyaránt. Később a módszert drónok felvételeivel tervezik továbbfejleszteni, hogy még hatékonyabban legyenek képesek felvenni a harcot a vizekben lévő szennyeződésekkel.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.