2022. 05. 05. - 08:30

Mesterséges intelligencia segít leküzdeni a nyilvános beszéd miatti szorongást

Mesterséges intelligencia segít leküzdeni a nyilvános beszéd miatti szorongást
A lámpaláz enyhítésében, ezáltal a nyilvános megszólalások minőségi javulásában segíthet egy kísérleti fázisban lévő mesterséges intelligencia eszköz, melynek megvalósításán egy amerikai kutatóintézet dolgozik.

A Seinfeld című sorozatban van egy vicc arról, hogy a nyilvános beszéd a halálnál is előrébb szerepel az emberek legfőbb félelmeinek listáján. Jerry Seinfeld, a főszereplő az őt jellemző holtpontossággal mutatott rá, hogy a temetésen résztvevők többsége is inkább a koporsóban lenne, minthogy gyászbeszédet mondjon.

A valóságban azonban meglehetősen sokan magukra ismerhetnek a Seinfeld-viccben: a National Institute of Mental Health jelentése szerint a nyilvános beszédtől való szorongás az emberek 73%-át érinti. A mesterséges intelligencia azonban segíthet némi megnyugvást és könnyebbséget nyújtani az érintetteknek.

A megoldást a Yoodli nevű ingyenes platform jelentheti, amely segít az embereknek fejleszteni a beszédkészségüket a közönség nyomása nélkül. Az Allen Institute for Artificial Intelligence-ben kifejlesztett technológia valós idejű elemzést nyújt a beszédtechnikai aspektusokról, például a töltelékszavak használatáról, a tempóról, a hangerő variálásáról és sok másról.

A nyilvános beszédre tréningez a mesterséges intelligencia
A nyilvános beszédre tréningez a mesterséges intelligencia

"A beszédkészség fejlesztése olyan, mint egy izom edzése - mondta Varun Puri, a Yoodli társalapítója. - Ugyanúgy, ahogyan bemelegítünk sportesemények előtt, vagy meditációval megnyugtatjuk az elménket, a testünket is edzhetjük beszéd előtt. A Yoodlinál úgy gondoljuk, hogy a beszédkészítés lehet szórakoztató és stresszmentes. Ezért építettünk napi rendszerességű, mesterséges intelligencia alapú gyakorlatokat, hogy segítsünk az embereknek fejleszteni a rögtönzött beszéd- és az interjúkészségüket."

Ugyanakkor azok számára, akiknél fiziológiai reakciók, például légszomj jelentkezik a nyilvánosság előtt, nehéz lehet az alkalmazáson tanultakat átültetni a valós életbe. A Yoodli céljai közé tartozik az is, hogy megkönnyítse az átmenetet interaktivitással, beleértve a közösségre összpontosító integrációt. Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy megosszák a gyakorlatról szóló előadásaikat a kollégáikkal, akik aztán visszajelzéseket és tanácsokat adhatnak.

A Yoodli tanácsadói csapata, a TEDx trénerekből, vezető egyetemek beszédtanáraiból és más nyilvános beszéd világbajnokokból áll. A befektetők között van a Madrona Venture Group, az Amazon egyik korai befektetője, valamint a Microsoft társalapítója, Paul Allen Mesterséges Intelligencia Intézete. A fejlesztést a Google, a Facebook és az Apple korábbi mérnökei és termékmenedzserei végezték.

A Yoodli ingyenes, és mindenki számára hasznos lehet, aki a jövőben tömegek előtt fog felszólalni. A fejlődés nem egyik napról a másikra következik be, de a gyakorlással és a mért javulással szerzett magabiztosság hosszú távon rendkívül kifizetődő lehet.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.