2018. 02. 26. - 14:21

Mesterséges intelligencia segíthet a raktármunkában

Mesterséges intelligencia segíthet a raktármunkában
Tudósok egy csoportja olyan robotrendszert fejlesztett ki, amely raktárrendezést és más egyéb feladatokat is ellát. Ez akár több emberi munkát is helyettesíthet.

 

A raktárkészlet kiválogatása nem egy bonyolult feladat, ugyanakkor fárasztó. Ez azonban megszűnhet. A MIT és a Princeton Egyetem mérnökei olyan robotrendszert  hoztak létre, amely a szedési és a válogatási feladatok mellett ellátja a raktárban lévő termékek szervezését egészen a törmelék tisztításáig.
A rendszer egy szabványos ipari robotkarból áll, amelyet egyedi tapadókorongokkal láttak el. Ehhez kifejlesztettek egy olyan algoritmust, amely lehetővé teszi a robot számára, hogy megvizsgálja a véletlenszerű objektumok binét és meghatározza a legmegfelelőbb módját annak, hogy megfogja és elszívja az elemet, anélkül, hogy tudnia kellett bármit is az adott tárgyról. Erre pedig képes akár a legnagyobb zűrzavar közepette is. A kutatók megalkottak egy olyan észlelési rendszert, amely során a robot felismeri és osztályozza az adott dolgot, miután „megragadta" azt.
 
 
Alberto Rodriguez, a MIT professzora szerint a módszer alkalmazható akár raktárválogatásnál, de fel lehet használni a konyhaszekrényből való kipakolásra is. Mint mondta számos olyan helyzet létezik, amikor a rendszer tökéletesen alkalmazható. Rodriguez és a munkatársai az IEEE Nemzetközi Robotikai és Automatizálási konferencián rukkoltak elő a találmánnyal.
Bár ez a technológia sokféleképpen használható, mégis úgy tervezték, hogy csak szorosan ellenőrzött környezetben működjön.Rodriguez arra törekszik, hogy a robotokat rugalmasabbá és intelligensebbé tegye, mint a kereskedelmi raktárak. Bízik benne, hogy a jövőben a technológiát egyre többen tudják majd alkalmazni.
 
N.O.
 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.