2020. 12. 30. - 08:45

Mesterséges intelligencia segíti az űrszemét kitakarítását

Mesterséges intelligencia segíti az űrszemét kitakarítását
Az Európai Űrügynökség (European Space Agency - ESA) egy olyan projektbe vágott bele, melynek célja, hogy megtisztítsák az űrt a Föld körül keringő kozmikus hulladékoktól. A folyamatban a mesterséges intelligencia is komoly szerepet kap.

Az űr nem éppen rendezett hely. Becslések szerint 34.000 darab olyan hulladék kering a Föld körül, amelyek átmérője meghaladja a 10 centimétert. Ráadásul ezek a tárgyak egy pisztolygolyó sebességének tízszeresével mozognak, amelyek így egy űrhajóval való találkozás esetében katasztrofális következményekkel járhatnak.

Az Európai Űrügynökség a probléma megoldása érdekében egy olyan módszert fejlesztett ki, ami a mesterséges intelligencia segítségével takarítaná el ezeket az objektumokat. A ClearSpace-1 a világ első ilyen törmelékeltávolító missziója lesz, és 2025-ben tervezik elindítani.


Hulladékmentes hely lehet az űr a jövőben a mesterséges intelligencia segítségével


A ClearSpace-1 egy mesterséges intelligenciával működő kamerával fog kutatni a törmelékek után. Amikor talál egyet, óvatosan megközelíti, majd robotkarok által megragadja, és alacsonyabb pályára állítva elégeti a légkörben.

Az eljárás középpontjában olyan mélytanulási algoritmusok kifejlesztése áll, amelyek hatékonyan tudják megbecsülni a céltárgy 6D-s pozícióját. Mindehhez speciális videószekvenciákat használnak, és az MI szerepe itt értékelődik fel különösen, mivel az űrben készült képek elemzése nehéz feladat. Sok ugyanis a tükörszerű felület, valamint a túl- vagy alulexponált kép.

Ahogy a küldetés megkezdődik, a kutatók valós képeket rögzítenek a Föld légkörén túli területről, hogy a mesterséges intelligencia rendszerét pontosabbá tegyék. Az algoritmusokat aztán továbbítani kell a begyűjtő műhold fedélzetén lévő dedikált hardverplatform számára is.

Ahhoz viszont, hogy a ClearSpace-1 autonóm módon, vagyis önállóan tudjon működni, rendkívül összetett algoritmusokkal kell dolgozni. Fel kell készíteni a bizonytalansági tényezőkre, hogy a váratlan helyzetekhez is alkalmazkodni tudjon, hiszen ez is a siker egyik kulcsának számít.

A probléma pedig nagyon is valós: szeptemberben a Nemzetközi Űrállomásnak kitérő manővert kellett tennie egy ismeretlen törmelék miatt. Az űrszemét mennyiségének gyors növekedése pedig hasonló komplikációkat eredményezhet, mivel az ütközések esélye is nagyobb lesz.

Az első küldetés célja a Vespa Upper Part nevet viselő hulladék eltávolítása lesz. Ez egy 100 kilogrammot nyomó teheradapter, ami a Föld fölött 660 kilométerrel kering. Amennyiben az elfogás sikeres lesz, az előkészítheti az utat a további törmelékeltávolítási missziók előtt, így az űrt egy biztonságosabb hellyé lehet varázsolni.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.