2023. 05. 11. - 10:25

Mesterséges intelligencia - Sötétben is működik az igen ügyes robotkéz

Mesterséges intelligencia - Sötétben is működik az igen ügyes robotkéz

Rendkívül ügyes robotkezet mutattak be a kutatók, amely a fejlett tapintást és a motoros tanulási algoritmusokat kombinálja. Sötétben is úgy működik, akár az emberi kéz.

Meghökkentő: kiemelkedően ügyes robotkézzel rukkoltak elő a Columbia Engineering kutatói, amely a fejlett tapintást és a motoros tanulási algoritmusokat kombinálja, hogy magasszintű kézügyességet érjen el.
 
Ráadásul a kéz külső kamera nélkül is működik – immunis a világításra, az elzáródásra vagy hasonló problémákra. Mivel a kéz nem támaszkodik a látásra a tárgyak manipulálása során, nehéz fényviszonyok között és sötétben is megfelelően dolgozik – ezek a körülmények a látásalapú algoritmusokat összezavarnák.
 
A robotkutatók régóta próbálják megteremteni a robotkezek „valódi” ügyességét, a cél azonban frusztráló mértékben megfoghatatlan. Olvasd el: Mesterséges intelligencia - Egyetlen fogással azonosít tárgyakat a robotkéz
 
Mesterséges intelligencia - Sötétben is működik az igen ügyes robotkéz
Mesterséges intelligencia - Sötétben is működik az igen ügyes robotkéz
 
A robotfogók és tapadókorongok képesek felvenni és elhelyezni elemeket, ám az olyan, ügyességet igénylő feladatok, mint az összeszerelés, behelyezés, átirányítás, csomagolás az emberek kiváltsága maradt.
 
Ugyanakkor, az érzékelési technológia és az érzékelt adatok feldolgozására szolgáló gépi tanulási technikák fejlődésének ösztönzésére igen gyorsan változik a robotmanipuláció területe.
 
A robotkéz ügyességének demonstrálására a csapat egy nehéz manipulációs feladatot választott: a kézben levő, egyenetlen alakú megfogott tárgyat tetszőlegesen elforgatták, miközben mindig biztosították a stabil, biztonságos tartását. Olvasd el: Az új eszköz észleli, milyen kézmozdulatra törekszünk
 
Ez nagyon nehéz feladat, mert az ujjak egy részének állandó áthelyezését igényli, míg a többi ujjnak stabilan kell tartania az objektumot. A robotkéz nemcsak képes volt elvégezni a feladatot, de vizuális visszajelzésre sem volt szüksége, kizárólag érintésérzékelés alapján dolgozott.
 
„Bemutatónk egy koncepcióbizonyítási feladat volt, amely a kéz képességeit hivatott szemléltetni. Úgy gondoljuk, az ügyesség ezen szintje teljesen új alkalmazásokat nyit meg a robotmanipuláció számára a való világban” - mondta Matei Ciocarlie, a Gépészmérnöki és Számítástechnikai Tanszék tanára és munkatársa.
 
Hozzátette: a robotkéz azonnali felhasználását a logisztikában és az anyagmozgatásban el tudják képzelni, ami segít az ellátási lánc problémáinak enyhítésében – amelyek az elmúlt években sújtották gazdaságot -, de a fejlett gyártásban és gyári összeszerelésben is kitűnő társ lehet.
 
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.