2021. 10. 28. - 08:19

Mesterséges intelligencia teheti hatékonyabbá a jelzőlámpákat

Mesterséges intelligencia teheti hatékonyabbá a jelzőlámpákat
A közlekedési lámpák hatékonyabb időzítése érdekében mesterséges intelligenciát vetne be a Google, amivel egyrészt üzemanyag-megtakarítás valósítható meg, másrészt gyorsabban el lehet érni az úticélt.

A rosszul időzített közlekedési lámpák nem csak értékes perceket pazarolnak el. Ahogy Kate Brandt, a Google fenntarthatósági vezetője rámutatott: ezek a környezetre és a közegészségügyre is károsak.

A vállalat ma egy sor fenntarthatóság-központú terméket és frissítést mutatott be, amelyek célja, hogy segítsenek a felhasználóknak tájékozottabb, környezetbarátabb döntéseket hozni. De egy olyan projekten is dolgoznak, amely a mesterséges intelligencia segítségével hatékonyabbá teheti a közlekedési lámpák működését, és ezáltal általánosságban csökkentheti a környezetszennyezést.


Gördülékenyebbé teheti a városi közlekedést a mesterséges intelligencia

"Amikor egy jármű megáll a kereszteződésben, az üresjáratban töltött idő üzemanyag-pazarláshoz és a légszennyezés növeléséhez vezet" - mondta Brandt. A Google új projektje a mesterséges intelligencia segítségével figyelné a közlekedési körülményeket, majd az aktuális helyzet alapján hatékonyabbá tenné az időzítést. A vállalat egyik MI-kutatócsoportja képes volt pontosan kiszámítani és összegyűjteni ezeket az adatokat, és betanítani egy modellt a nem hatékony kereszteződések optimalizálására.

A Google eddig négy izraeli helyszínen hajtott végre kísérleti projektet Haifa, Beer-Sheva és az Izraeli Nemzeti Közúti Társasággal partnerségben. A vállalat szerint eddig "10-20 százalékos csökkenést figyeltek meg az üzemanyagfogyasztásban és a kereszteződésekben eltöltött üresjárati időben".

A Google nem osztott meg részleteket az említett kereszteződések átlagos napi forgalmáról, bár az eseményről készült videoklip egy meglehetősen forgalmas csomópontot mutatott.

"Az ígéretes eredmények alapján most újabb kísérleti projektekbe kezdünk Rio de Janeiróban, és a világ más városaival is tárgyalunk" - tette hozzá Kate Brandt. "Bár valószínűleg még évekre vagyunk attól, hogy a mesterséges intelligencia irányítsa a közlekedési csomópontjainkat, ez az egyik lépés a teljesen intelligens városok víziója felé, amelyen az iparág már évek óta közösen dolgozik."

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.