2021. 07. 30. - 08:10

Mesterséges intelligencia terápia csökkentheti a depressziót és a szorongást

Mesterséges intelligencia terápia csökkentheti a depressziót és a szorongást
A kaliforniai Stanford Egyetem kutatói által készített új tanulmány feltárja, hogy egy speciális mesterséges intelligencia terápiás alkalmazás hogyan csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit.

A szakemberek klinikai tanulmányokat folytattak a közelmúltban, és a mentális egészséggel kapcsolatos kezelés új modelljét alkották meg, amelyben mesterséges intelligencia terápiát alkalmaztak. Arra jutottak, hogy ez a módszer igen hatékony tud lenni a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésében.

A kutatócsoport a Youper nevű, mesterséges intelligenciával működő, mentális egészséget szolgáló távegészségügyi platform felhasználásával gyűjtött információkat. 4500 Youper-felhasználó valós adatait vizsgálták ahhoz, hogy megértsék, miként hat az MI-terápia a szorongás és a depresszió tüneteire. A felhasználókat összesen négy héten keresztül követték, a szakemberek azonban már mindössze két hét után látták e két mentális betegség szintjének csökkenését.

A legkomolyabb mentális problémákon segíthet a mesterséges intelligencia
A legkomolyabb mentális problémákon segíthet a mesterséges intelligencia

Egész pontosan arra jutottak, hogy a szorongás és depresszió 24%-kal, illetve 19%-kal csökkent a felhasználóknál az első két hétben. A szintek az alkalmazás használatának négy hete után továbbra is alacsonyak maradtak.

Ezáltal a tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy a Youper MI-terápia nem csupán elfogadható, hanem igen hatékony eszköz a szorongás és a depresszió kezelésében. A szerzők kiemelték az alkalmazás lehetséges pozitív hatásait is, köztük a mentális egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés bővítését, a költségek csökkentését és az ellátási egyenlőtlenségek megszüntetését is.

"A mentális egészségügyi ellátórendszer cserbenhagy minket. Tanulmányok szerint akár tíz év is eltelhet, mire valaki megfelelő kezelésben részesül. A telemedicina önmagában nem tudja megoldani ezt a problémát, mivel nincs elég egészségügyi szakember, és ők maguk is túlterheltek" - mondta Dr. Jose Hamilton, MD, a Youper alapítója és vezérigazgatója egy sajtóközleményben.

"A legutóbbi tanulmány, amely kimutatta, hogy a mesterséges intelligencia alkalmazható a depresszió és a szorongás tüneteinek csökkentésére, arra késztetett minket, hogy a Youpert kibővítsük, így kínálva átfogó és megfizethető mentális egészségügyi ellátást az online orvoslátogatással és a gyógyszeres kezeléssel kombinálva" - tette hozzá Hamilton.

Jelenleg a mentális egészségügyi szolgáltatások iránti kereslet egyre nő, hiszen becslések szerint 47 millió ember szenved mentális problémáktól csak az Egyesült Államokban. Az egészségügyi támogató szolgáltatások hiánya miatt az egyének pedig nem részesülnek megfelelő ellátásban, így a Youper-hez hasonló alternatívák létfontosságúak lehetnek.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.