2019. 09. 03. - 09:45

Mesterséges intelligencia: új önjáró autó egy nyerő párostól

Mesterséges intelligencia: új önjáró autó egy nyerő párostól

Közösen vállalkozott egy újabb autonóm jármű megalkotására a Sony és a Yamaha vállalat. A megalkotott önjáró kocsi golfautóként működik, de egyéb helyszíneken is jól használható.

Korábban is tervezett már a Sony önjáró „cirkáló” kisautót, melynek az SC-1 nevet adta. Most azonban egy hasonló projektben a Yamahával fogott össze, s megszületett az SC-1 Sociable Cart.
 
Ez az önvezető modell jelenleg golfpályán képes tevékenykedni, mint golfkocsi, de hasonló helyszíneken, például vidámparkban is közlekedhet vele az ember.
 
Az új technológiáról a Sony és a Yamaha egyelőre csak annyit mondott, hogy érzékelőkkel, szenzorokkal szerelték fel a kocsit, valamint ún. LiDAR távérzékelő rendszerrel, mely saját jelforrásal bír. Regeneratív fékrendszere van, lítium-ionos akkumulátorral rendelkezik.
 
Az új önjáró autó egyelőre golfkocsi, de másutt is bevethető
Az új önjáró autó egyelőre golfkocsi, de másutt is bevethető
 
Érdekesség, hogy a doboz alakú járművön nem találunk ablakokat. Helyettük LCD kijelzők vannak beszerelve, melyen valós képeket tud vetíteni, videó rögzítésére alkalmas.
 
A kamerákkal, érzékelőkkel és természetesen mesterséges intelligenciával működő jármű az ember nemét és életkorát is meghatározza, s amikor megszerzi a szükséges információkat, a kijelzőn célzott adatokat mutat.
 
Az önjáró golfkocsi tehát alkalmas hirdetőfelületnek, de közlekedni is lehet vele. Öt ülés fért el benne, valamint egy 49 colos kijelző, amely fényt is ad, így este nincs szükség lámpára.
 
Az SC-1 Sociable Cart 19 km/órás sebességgel halad, s a két cég mielőbb szolgálatba állítaná a szóba jöhető helyszíneken. Sorozatgyártásáról egyelőre nem tudni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.