Mesterséges intelligencia

Mesterséges intelligencia: zsugoríthatók a kamerák új lencsékkel

Mesterséges intelligencia: zsugoríthatók a kamerák új lencsékkel

A Harvard Egyetem kutatói olyan metalencsét állítottak elő, mely képes csökkenteni bármely eszköz méretét, amely kamerát használ, s egyúttal javítja megjelenését is.

Míg a hagyományos lencsék üvegből készülnek, a metalencsék sima felületű nanorészecskéket használnak a fény fókuszálására. Egy nagyobb probléma volt velük: nem voltak képesek a fény teljes spektrumára összepontosítani.

Mára azonban nem ez a helyzet. A Harvard Paulson Mérnöki és Alkalmazott Tudományok Iskolája kifejlesztette a metalencsét, mely fókuszál a teljes látható fényspektrumra – beleértve a fehér fényt is -, nagy felbontással.

A metalencsék sima felületű nanorészecskéket használnak a fény fókuszálására

A metalencsék sima felületű nanorészecskéket használnak a fény fókuszálására

A hagyományos lencserendszerekkel szemben előnye az, hogy az eltérések javításához nincs szükség több elemre. A több elem ugyanis vastagabbá teszi a lencséket, s egyúttal az eszközt is.

„Lencséink sík lencsék, így jóval vékonyabbak a hagyományosaknál – magyarázta Federico Capasso, a Harvard alkalmazott fizika professzora, a Nature Nanotechnology szaklapban megjelent cikk szerzője. – Ha a lencséket okostelefonokban használják, a telefon is sokkal vékonyabb lehet.”

A mobilok két összetevője ugyanis továbbra is kihívást jelent a tervezők számára: ez az akkumulátor és a kamera.

„A lencsék felelősek azért, hogy a telefon hátulja kissé kiemelkedik, s nem is szeretik a telefongyártók emiatt – mondta el Capasso. – Jelenleg egy okostelefon 6-7 lencsével rendelkezik, s már ha 3-ra le tudjuk szorítani a számukat, az is jelentős lesz.”

VR és AR

Az ún. kromatikus aberráció korrigálásával a Harvard által kifejlesztett lencsék ugyanakkor bosszantó gondot jelentenek a hardverfejlesztőknek –a virtuális valóság és a „kibővített valóság” miatt.

A metalencse fókuszál a teljes látható fényspektrumra

A metalencse fókuszál a teljes látható fényspektrumra

Sam Rosen, az ABI Research alelnöke elmondta: a kromatikus aberráció – azaz színes fókuszpont-eltérés, mely különböző fényfrekvenciák terjedési sebességéből adódik -, egyike a sok vizuális leletnek, amely a realitásérzék, valamint a virtuális és augmentált valóság realitás-hiányát okozza.

Hogy ezt korrigálják, a magas minőségű VR és AR hardverek gyakran fejlett számítógépes technikákat alkalmaznak a fókuszpontok színes beállításához. Ezt azonban mindig hozzá kell igazítani az adott eszközhöz.

„A feljavított passzív lencse, amely megoldja a problémát, jobb eszközöket eredményezhet, azzal, hogy helyrehozza a mögöttes fizikai hardver problémáját, s ezzel a rendszerek egyszerűbbek és könnyebbek lesznek” – fogalmazott Rosen.

Wei Ting Chen, a metalencse-alkotó csoport tagja hozzátette: azáltal, hogy két nanofint egy elemmé teszünk, gyorsíthatjuk a sebességet a nanostrukturált anyagban, annak biztosítására, hogy a látható, összes hullámhossz egy ponton összpontosuljon, egyetlen lencsét alkalmazva.

B.A.

Cora, a digitális ember

Cora, a digitális ember

A londoni National Westminster Bank mesterséges intelligenciát tesztel: Cora egy "digitális ember", amely képes válaszolni az ügyfelek kérdéseire. A bank szerin...
Túlságosan népszerű a császármetszés?

Túlságosan népszerű a császármetszés?

A szakemberek azt látják, hogy egyre többen döntenek amellett, hogy nem természetes módon szülnek. Ez azonban veszélyes is lehet. 
Kendall Jenner rosszul van

Kendall Jenner rosszul van

A fiatal lány állapota olyannyira rossz, hogy még a new yorki divathéten való szereplését is le kellett mondania. 
A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A Honvédkórházban már dolgoznak robotok

A mesterséges intelligencia irányította robotok segítenek az embereknek hazánk egyik legmodernebb módon felszerelt kórházában. Feladatuk az, hogy nehéz dolgokat...
Természetes módszer izzadás ellen

Természetes módszer izzadás ellen

Gondot okoz a verejtékezés, ám a hagyományos izzadásgátlóktól allergiás reakcióink vannak, vagy egyszerűen szeretnénk óvni magunkat a mesterséges szerektől? Pró...
Jennifer Aniston lemondott a családról?

Jennifer Aniston lemondott a családról?

A közelmúltban jött a szomorú hír, miszerint a szép színésznő és férje, Justin Theroux szakított. Ismerősei szerint Jennifer Aniston szeretett volna gyermekeket...
Hizlal az éjszakai műszak?

Hizlal az éjszakai műszak?

Egy friss kutatás kiderítette: a szervezetnek több energiára van szüksége, mint nappal, ezért több lehet a súlyfelesleg az éjszaka dolgozókon.   
Veszélyben vannak a takarító nők?

Veszélyben vannak a takarító nők?

Bár már nem újdonság, hogy a tisztítószereknek vannak hátrányaik, egy új kutatás szerint meglehetős veszélyben lehetnek azok, akik rendszeresen használják a tak...
Majdnem meghalt Serena Williams

Majdnem meghalt Serena Williams

Megdöbbentő dolgot osztott meg a csinos teniszcsillag: Serena Williams elárulta, hogy 2017-ben, lánya születését követően majdnem ottmaradt a műtőasztalon.
Az étel befolyásolja az együttléteket

Az étel befolyásolja az együttléteket

Köztudott, hogy vannak olyan ételek, amelyek pozitívan hatnak a szexuális életre, ugyanakkor akadnak olyanok is, amelyek megzavarhatják.   
< >