2018. 08. 06. - 09:55

MI: emberi lett a gyermekszerű robot

MI: emberi lett a gyermekszerű robot

Az Ibuki egy android, mely mozgó egységgel van ellátva. A társalgó robot már nem újdonság, eddig azonban nem jutottak el a szimbiotikus humanoid robot fejlesztéséhez, mely kelleőn szociális és emberszerű, ráadásul olyan, mint egy 10 éves forma gyermek.

Az emberek beszélgetéséhez sokkal közelebb álló robotot alkottak meg a kutatók. A gyermekszerű android nemcsak emberibben társalog, hanem mozgó egységgel is ellátott, így szabadon közlekedik.
 
Bár a társalgó robotok már korábban kiemelt figyelmet kaptak, a korábbi kutatások nem aknázták ki eléggé, miként lehetne a robotokat emberibben beszélgető gépekké tenni, szociálisabbá és összességében "élőbbé".
 
Mesterséges intelligencia: bemutatkozik a gyermekszerű android
Mesterséges intelligencia: bemutatkozik a gyermekszerű android
 
E rés kiküszöbölésére készített kutatása során az Erato Ishiguro olyan emberszerű robotot, mely szimbiotikusabb interakciókra képes. Hiroshi Ishiguro professzor és csapata olyan humanoid robotot fejlesztett ki, mely emberszerű beszélgetésre képes.
 
A projekt során az ember és a robot tökéletesebb egymásra hangolódására koncentráltak. A hatékonyabb társalgó robot aktív szerepének promotálására fejlesztettek ki egy olyan, gyermekszerű android robotot, mely képes járni (mozogni) az emberrel együtt, kerekeit használva. A neve Ibuki.
 
Első lépésben a robothoz egy ún. multimodiális felismerő rendszert fejlesztettek ki és mikrofonokat, ezután pedig olyan beszélgetésvezérlő rendszert, mely képes szabályozni a robot beszédét, mozgását, tekintetét, érzelmeit.
 
Mindezek jóval emberibbé teszik a robotot a személyekkel való interakciók során – bár egyelőre csak rövid beszélgetések formájában tesztelték, például ahogyan a robot egy pácienssel társalog az orvosi várószobában.
 
Az azonban bizonyított, hogy az Erica névre keresztelt android képes természetes beszélgetést végigvinni – sokkal érezhetőbb, ahogyan ráhangolódik az emberre, kevésbé hasonlít korábban alkotott társaira.
 
Mi több, néhány új technológia alkalmazásával az élmény még emberibb - ilyen például a természetes és különböző típusú bólogatások vagy visszakérdezések vagy a reakcióérzékelés.
 
A kísérlet során, melyben a robotot tesztelték, arra kértek önkénteseket, hogy beszélgessenek vele hosszabb ideig. A teszt előtt és után interjút készítettek az illetőkkel tapasztalataikról.
 
Az új android robothoz egyébként beszélgető-szociális robotok egy másik csoportját is használták, melyek neve „CommU” – ezeket a gépeket ahhoz alkalmazták, hogy kifejlesszenek egy több robotos beszélgetésvezérlő rendszert. A szisztéma az időzítést kontrollálja, miközben a robotok beszélgetnek, így a beszéd kezdetét, a bólintást és a nonverbális kommunikációs viselkedést.
 
Megállapították, hogy a robotok közti kommunikáció javította azt a módszert is, ahogyan az emberekkel való beszélgetések során működnek, illetve észlelik az embereket.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.