2018. 07. 22. - 08:50

MI: új kereső és mentő robotot fejlesztettek ki

MI: új kereső és mentő robotot fejlesztettek ki

Könnyen manőverező, kúszó-mászó robotot tervezett kutatók egy csoportja – az új, mesterséges intelligencia használatával működő gép kiválóan használható kereső és mentő feladatokra.

Újabb vívmány jött létre a mentésre és keresésre alkalmazható robotok terén: a Negev Ben-Gurion Egyetem (BGU) kutatói olyan gépet fejlesztettek ki, mely könnyen manőverezik, feltérképezi a terepet, kúszni és durva terepet mászni is képes.
 
Az RSTAR (Rising Sprawl-Tuned Autonomous Robot) névre keresztelt mesterséges intelligencia-robot állítható, rugalmas keréklábakkal működik, melyek önállóan mozognak, így a gép újra tudja pozícionálni magát. Képes futni sima felületeken, de felmászik akadályokra és szűk területeken is bejut – így alagutakba, csövekbe és egyéb keskeny résekbe.
 
Két verzió is készült az RSTAR mentő-kereső robotból
Két verzió is készült az RSTAR mentő-kereső robotból
 
Az innovatív BGU-robotot az ausztráliai Brisbane-ben mutatták be 2018 májusában, a Robotika és Automatizáció Konferencián.
 
„Az RSTAR ideális keresésre és mentésre olyan környezetben, mely alulstrukturált, ilyenek az összedőlt épületek vagy árvízzel elárasztott területek – ilyen körülmények között a mesterséges intelligencia segítségével működő robotnak át kell tudnia haladni minden, elébe kerülő akadályon – mondta el dr. David Zarrouk, a BGU gépészmérnök oktatója, illetve a Bio-Inspirált és Orvosi Robotikai Laboratórium vezetője. – Ez a STAR robotok legújabb tagja.”
 
 
Dr. Zarrouk és Liran Yehezkel, a BGU hallgatója úgy tervezte meg a robotot, hogy egyszerűen és megbízhatóan működjön, képes legyen változtatni az alakját, felülkerekedve így bármilyen akadályon, külső beavatkozás nélkül.
 
Sebessége és viszonylag alacsony energia-felhasználása ideálissá teszi számos tevékenységre, melyek hosszabb munkaidőt igényelnek.
 
Másodpercenként 90 centit halad kerekei segítségével nehéz terepen is, szükség esetén pedig megváltoztatja a tapadását, ha extrém módon puha vagy szemcsés talajra érkezik – ilyen az iszap vagy a homok például, ahol elakadhat.
 
A mesterséges intelligenciával működő robot széthajtogatja magát, ha szükséges
A mesterséges intelligenciával működő robot széthajtogatja magát, ha szükséges
 
Mászik függőlegesen is és vízszintesen csúszik, anélkül, hogy megérintené a kerekekkel a padlót. 
 

A BGU csapata jelenleg a robot nagyobb változatán dolgozik, amely olyan kiterjedt tárgyakra is fel tud majd mászni, mint a lépcső, és több mint 2 kiló a szenzoraival és kiegészítőivel együtt.

A kisebb STAR-robotokat a nagyobb verzió „kiküldhető” eszközeiként használnák a terepen, hogy a kisebb résekbe is bejuthassanak.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.