2018. 10. 03. - 11:59

MI-vel forradalmasítják a GPS-t

MI-vel forradalmasítják a GPS-t

A TomTom a mesterséges intelligenciával forradalmasítja az autózást. Az AI Expo-n bemutatott legújabb fejlesztésük segítségével a GPS készülékünk olyan útvonalat ajánl majd, amelyen élvezetes a vezetés.

A legtöbb mai GPS a legüzemanyagtakarékosabb vagy a leggyorsabb utat mutatja meg, de az autózás adta kényelem könnyen elhomályosul, ha nem szimpatikus úton visz minket a navigációs eszköz.

 

Ezen változtat a TomTom.

 

Rájöttek, hogy ha sofőr élvezi utazást és nem teher számára a vezetés, az sokkal többet ér, mint a párszáz forintos árkülönbség, amit egy esetlegesen hosszabb út jelent. A projektben az MI feladata a GPS tulajdonosának vezetési szokásait kiismerni. Ennek során megtanulja, hogy szereti-e az autópályákat, vagy inkább a szántók és erdők melletti kisebb forgalmú utakat kedveli. Ezeket az ismereteket felhasználva fog egyre jobb és élvezetesebb útvonalakat ajánlani a sofőrnek.

 

A TomTom már most igen szépen halad a célja felé. Nagyjából kétszer annyi sofőr élvezte jobban a vezetést az új szolgáltatásuk által ajánlott útvonalon, mintha a legnépszerűbb úton ment volna.

 

Bár még a TomTom fejlesztésének befejezése is a jövő zenéje, mindenképpen egy olyan irányba mutat, amelyen érdemes kicsit előre gondolkozni. Az út lehet vezetés-technikailag kellemes, ezt garantálja is a TomTom terve. Lehet azonban a szemnek is gyönyörködtető. Vannak csodálatos szerpentinek, elképesztő hidak és völgyi utak, amelyek sok sofőrnek inkább akadálynak tűnnek, mert hiába szép, ha nem kellemes számukra ott vezetni. Viszont már nincs annyira messze az önvezető autók kora! Amikor már a sofőrnek is elég lesz csupán nézelődnie, új szerepkörben is használhatjuk majd a TomTom fejlesztését. Akkor már nem lesz kérdés, hogy a legszebb vagy a leggyorsabb úton megyünk-e nyaralni.

 

Természetesen az időjárást, a forgalmat és a társaságot nem tudja megváltoztatni az MI, de a TomTom újításának köszönhetően legalább az útvonal miatt nem kell idegeskednünk.

 

Dugasz Ádám

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.