2020. 10. 02. - 08:27

Milyen hatással van az emberi életre egy orvosi kezelés? Válaszol a mesterséges intelligencia

Milyen hatással van az emberi életre egy orvosi kezelés? Válaszol a mesterséges intelligencia
Akár az ember életének meghosszabbításához is hozzájárul egy újonnan kifejlesztett, mesterséges intelligencia alapú rendszer, ami megjósolja, milyen hatása lehet egy-egy orvosi kezelésnek a várható élettartamra.

A Harvard Egyetem kutatói által megalkotott, mesterséges intelligenciával működő rendszert eddig egereken tesztelték, de a szakemberek szerint emberek esetében is hatásos lehet. A módszer lényege, hogy az egyes orvosi beavatkozások nyomán mennyiben változik a várható élettartam. Ennek alapját több tényező szolgáltatja, ilyen például az alany kronológiai kora és a biológiai kora, valamint a mentális és fizikai funkciók állapota.

Az egyetem szerint ez az első olyan tanulmány, amelynek során az egerek elgyengülését, és annak okát követik nyomon a teljes életük alatt. A cél az, hogy gyors és megbízható tesztelésnek vethessék alá azokat az eljárásokat, amelyek elősegítik az egerek életének meghosszabbítását, és ebből kiindulva később meg tudják tenni ugyanezt az emberek esetében is.

Segíthet a hosszabb életben a mesterséges intelligencia
Az egereken végzett kísérletek eredményei az emberek életét hosszabbíthatják meg


"Akár 3 évbe is telhet, hogy az egereken végzett tanulmány teljes egészében elkészíthető legyen, és kiderüljön, hogy egy bizonyos gyógyszer vagy étrend képes-e lelassítani az öregedési folyamatokat" - mondta el Alice Kane, a Harvard Medical School Sinclair Lab genetikai kutatója. Hozzátette, hogy a prediktív biometriának nevezett, mesterséges intelligencia által segített módszer felgyorsíthatja az ilyen jellegű kutatásokat, jóval korábban jelezve, hogy az egyes beavatkozások működnek-e.

A csapat először 60 öregedő egér állapotát követte nyomon, egészen addig, amíg azok természetes úton el nem pusztultak. Több mint egy éven át kizárólag non-invazív, azaz beavatkozással nem járó vizsgálatokat végeztek rajtuk, elemezve többek között a járási képességüket, a hátgörbületüket és a halláskárosodásuk mértékét.

Ezeket az adatokat aztán két mesterséges intelligencia-modell kifejlesztésére használták fel: az egyik az egér biológiai életkorát határozta meg az elgyengülés alapján, a másik pedig a várható élettartamot jósolta meg. A tesztek során az előrejelzések legfeljebb kéthónapos eltérést mutattak, tehát egészen pontosak voltak.

A kutatók aztán két egércsoport leépülését követték nyomon, melyek az életet meghosszabbító kezelést vagy étrendet kaptak. Arra jutottak, hogy a mesterséges intelligencia pontosan megjósolta, javították-e a beavatkozások az egerek jövőbeli egészségi állapotát, illetve növelték-e a várható élettartamukat.

Az új rendszertől azt várják, segíteni fog megérteni az öregedési folyamat működését, ezáltal megfelelő gyógymódot találni az életet alapvetően befolyásoló egészségügyi problémákra.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.