2018. 09. 11. - 08:51

Milyen veszélyeket rejt az MI?

Milyen veszélyeket rejt az MI?

Eljöhet-e valaha Ultron kora? Fellázadhatnak-e ellenünk az öntudatra ébredt gépek? Sokakban merülnek fel ilyen kérdések, amikor a mesterséges intelligencia veszélyeiről esik szó. A helyzet azonban koránt sem ennyire sci-fi-be illő. Lássuk tehát milyen valós veszélyei vannak az MI felhasználásának napjainkban és mik várhatóak a jövőben!

Mielőtt ebbe belekezdenénk, fontos leszögezni, ahogyan azt a Pókemberből is tudjuk: a nagy erő nagy felelősség jár. Az pedig könnyen belátható, hogy egy intelligens, önálló tanulásra képes szerkezet megépítése és használata igen nagy hatalom, így az MI-vel járó veszélyek elhárítása a fejlesztés velejárója kellene, hogy legyen.

 

Mikortól kell félnünk? Tényleg átvehetik a hatalmat a robotok?

Erre még a kutatók sem tudják a választ. Még erős tippjük sincs igazán a szuperintelligencia feltalálásának időpontját illetően. Azonban, ha a megkérdezettek által mondott értékek – melyek a néhány évtizedtől a többszáz évig terjed – átlagát nézzük, 2045-re tartják 50%-nál valószínűbbnek ennek bekövetkeztét. Attól azonban nem kell félnünk, hogy gonosszá válna az öntudatra ébredt MI. Ami viszont sokkal valószínűbb, hogy saját céljaik lesznek, melyek nem feltétlenül egyeznek a mieinkkel. Továbbá nem is fogják a robotok rabigába hajtani az emberiséget, viszont ahogyan mi is irányítani tudjuk az állatokat csupán azzal, hogy intelligensebbek vagyunk, úgy erre az MI-nek is meglesz a lehetősége velünk szemben.

 

Mi várható a közeljövőben? Vajon most is vannak már veszélyek?

Konkrétan MI-n alapuló veszélyek még nincsenek, elterjedve legalábbis… De a közeljövőben sok minden változni fog e tekintetben. Az adathalászat még gyakoribb és agyafúrtabb lesz. Az MI képes lesz megtanulni egyes emberek írási stílusát, majd ez alapján küld nekünk üzenetet a közösségi hálón. A hackereknek is nagy segítséget nyújt majd az MI. Könnyebben tudják majd lekövetni a banki tranzakcióinkat, hogy információkat szerezzenek a bankfiókunkról és rólunk. A hamis és félrevezető hírek is elszaporodnak majd. A University of Washington kutatói nemrég készítettek egy teljesen hitelesnek tűnő Obama videóinterjút egy „szintetikus elnökkel”. Több milliónyi videó megtekintésével az MI kiismerte, majd az adott szöveghez igazította a volt elnök mimikáját és szájmozgását. Ennek a technikának a felhasználásával bármely híres és befolyásos ember bábuként lesz használható.

 

Így beszél a „mesterséges Obama” (forrás: YouTube, Analytics India Magazine)
 

A megoldás: tervezzünk előre. Az MI fejlesztését az eddigi tapasztalatok alapján igen jól tudjuk kontrollálni. Ennek értelmében tudjuk, mikor tévedhetünk veszélyesebb területekre, így ezekre időben el tudunk kezdeni felkészülni. Itt a kulcsszó az „időben”. Amíg előrelátóan készülünk a várható problémákra, addig kicsi az esélye a legrosszabb forgatókönyv beteljesülésének.

 

Dugasz Ádám

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.