2018. 07. 30. - 10:00

Mit tud az okos iroda?

Mit tud az okos iroda?

Ahogyan számos eszköz lehet ma már okos, úgy a mesterséges intelligencia használatával az iroda is válhat azzá, pontosabban egy tökéletesen személyre szabott hangulatú helyiséggé.

Teljesen a magunk igényeire alakíthatjuk hamarosan az irodánkat? A MIT Média Laboratórium projektje bioszenzorokat és gépi tanulást alkalmaz, hogy optimalizálja a munkahelyi környezeteket, s egyedi élménnyé változtassa azokat.
 
Az adott tér légköre – a fény, a hangok, az érzékszervek által észlelhető tulajdonságok, melyek megkülönböztetnek egy helyet a másiktól – jelentős, sőt számszerűsíthető hatást gyakorol az ott tartózkodó emberekre. A hangulat, a viselkedés, a kreativitás, az alvás, az egészség mind közvetlenül befolyásolható a környezet által.
 
A Mediated Atmosphere okos iroda mindig megfelelő képet vetít az ember elé
A Mediated Atmosphere okos iroda mindig megfelelő képet vetít az ember elé
 
Egy munkahelyen is nagyon fontos a megfelelő atmoszféra: hatással van a produktivitásra és a kapcsolatokra, ahogyan az egész munkaerő-elégedettségre és arra is, megmaradnak-e ezeken a helyeken a dolgozók vagy továbbállnak.
 
Közelmúltbeli tanulmányok szerint a munkahelyi elégedettség csökken – különösen a tudásalapú gazdaságban, ahol a figyelemelterelés és az el nem kötelezettség milliárdokba kerülhet, mert a dolgozók kevésbé produktívak és elveszítik érdeklődésüket a munkájuk iránt.
 
A MIT (Massachusetts Institute of Technology) laboratóriumához tartozó Responsive Environments Mediated Atmosphere projektje arra törekszik, hogy javítsa a közérzetet és a produktivitást a munkahelyeken, mégpedig egyéni szinten.
 
A moduláris, valós idejű vezérlési infrastruktúra ún. bioszignál érzékelőkkel, irányítható világítással, vetítéssel és hanggal szolgáló Mediated Atmosphere olyan környezetet teremt, amelyet arra terveztek, hogy segítsen az embereknek fókuszálni, stresszmentesíteni és kényelmesen dolgozni.
 
Az okos iroda gépi tanulással és bioszenzorok segítségével működik.
 
Az elmúlt években a technológia fellendülése óta számos világítási megoldás, vezeték nélküli hanghatás, otthoni automatizációs rendszer áll rendelkezésünkre, de mégsincs minden igazán összehangolva.
 
Ha nyugalomra van szüksége, a dolgozó ilyen hangulatba is kerülhet
Ha nyugalomra van szüksége, a dolgozó ilyen hangulatba is kerülhet
 
A projekten dolgozó Nan Zhao felfigyelt arra, hogy a világításnak, hangoknak, képeknek, illatoknak és a helyiség megfelelő hőmérsékletének kontrollálása igen jelentős segítség lehet egy adott környezetben. Ezek összehangolásának pozitív hatása van a mentális állapotra, éberen tart és a memóriát is segíti.
 
Természetesen egyféle módszer nem húzható rá mindenkire, ezért egy-egy embernek külön atomoszférát kell teremteni, személyes tapasztalat létrehozására van szükség.
 
A mesterséges intelligencia segítségével működő projekt lényege, hogy keret nélküli képernyő, személyre szabott világítás, hangszóró, videó kivetítő és kontaktus-mentes bioszignál szenzorok segítségével a Mediated Atmosphere számos hangulati elemet hoz egymással összhangba.
 
Az okos iroda koncepciója az, hogy felhasználó tevékenységei és fiziológiája alapján rendszeresen önszabályozza a környezetet. A bioszignál szenzorok szívfrekvencia változékonyságát és az arckifejezéseket is nyomon tudja követni, vagyis a prototípus a dolgozó hangulatára valós időben reagál és igyekszik segíteni.
 
A róla készült tanulmányt a Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies közölte, megállapítva, hogy a Mediated Atmosphere intelligens iroda prototípus pozitív hatással volt a felhasználók észlelésére és fiziológiai válaszaira.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.