2019. 02. 18. - 10:20

Mit tud? – Mégsem hoznák nyilvánosságra a szöveggeneráló szoftvert

Mit tud? – Mégsem hoznák nyilvánosságra a szöveggeneráló szoftvert

Az igazi áttörést jelentő, mesterséges intelligenciával működő új szöveg-generáló szoftvert a készítői szerint veszélyes lenne nyilvánosságra hozni.

Új, mesterséges intelligencia alapú szöveg-generáló szoftvert alkotott egy Elon Musk által támogatott cég, amelyet azonban a készítők nem szívesen hoznának nyilvánosságra – úgy vélik, veszélyes. Ezért csak kisebb változata jelenik majd meg.
 
Az OpenAI nonprofit mesterséges intelligencia kutatási csoport elmondta: a GPT-2 szoftver olyan jó, hogy aggasztja őket az azzal való visszaélés lehetősége.
 
Az MI szoftver koherens szövegeket generál, s fel lehet kérni arra, hogy bizonyos témákról, bizonyos stílusban írjon, forrásanyagból dolgozva.
 
Az új mesterséges intelligencia szoftver bármilyen stílusban jó szövegeket írhat
Az új mesterséges intelligencia szoftver bármilyen stílusban jó szövegeket írhat
 
Az algoritmust nyolc millió weboldal felhasználásával képezték ki, az eredmény azonban messze sokkal jobb, mint bármely korábbi számítógépes szöveggenerálási kísérleté – melyekben nehéz volt kiiktatni a nehézkes fogalmazást és mondattani hibákat.
 
A készítők szerint a sikeres mesterséges intelligencia szoftverrel egyetlen gond van: valójában megállíthatatlan mennyiségben állíthat elő hírt és személyesíthet meg embereket online.
 
Az eredményekről készült blogban az OpenAI példákat is mutatott a generált szövegekre. A szoftver tíz kísérlet alapján állította össze a koherens szöveget.
 
Az OpenAI szakemberei szerint „összességében úgy találjuk, néhány példa kell, hogy a megfelelő szöveg szülessen, a kísérletek száma attól függ, hogy a modell mennyire járatos a kontextusban."
 
Amikor azonban a téma nagymértékben képviselteti magát az adatokban – pl. Brexit, Miley Cyrus, Gyűrűk Ura stb. – úgy tűnik, a szoftver képes ésszerű mintákat generálni kevesebb mint fele annyi idő alatt.
 
Az aggodalmai miatt ugyanakkor a cég ebben a szakaszban még csak a szoftver egy kisebb változatát hozza nyilvánosságra.
 
„A nyelvi modell mennyisége miatt - melyekből könnyen lehet csalás, elfogultság vagy rosszindulatú nyelvhasználat - csupán ezt a változatot adjuk ki. Az adatállományt, a képzési kódot vagy a GPT2 modellt magát nem jelentetjük meg” – jelentette ki a vállalat.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.