2020. 05. 10. - 07:30

Mivel teheti a mesterséges intelligencia biztonságosabbá a világot?

Mivel teheti a mesterséges intelligencia biztonságosabbá a világot?

Miután a világ megismerte a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetet, ideje komolyan vennie a mesterséges intelligencia alkalmazását, melyből jelentős mértékben profitálhat. Hogyan?

Sajnos, az már senkinek sem újdonság, hogy a koronavírus-járvány (Covid-19) mindössze néhány hét alatt felforgatta az emberek korábbi, megszokott életét. Üzletek, üzemek zártak be, aki teheti, otthonról végzi a munkáját.
 
Az alkalmazkodás a változáshoz rendkívül fontos ebben a helyzetben, s igen lényeges a cégek, szervezetek fennmaradásához. A koronavírus-járvány azonban új innovációkat is ösztönöz – főként a mesterséges intelligencia (MI) területén.
 
Cikkünk előző részében ennek első két módjáról esett szó. Mivel teheti még biztonságossá a világot a mesterséges intelligencia?
 
A mesterséges intelligencia küzd a téves információk ellen
 
A Covid-19 világjárvány nyomán egy sajnálatos dolog is felmerült: a téves információk rendkívül gyorsan terjednek online. A hamis hírek pedig igen rossz hatással lehetnek a fennálló karantén-intézkedésekre és pánikot válthatnak ki, noha a helyzet már így is ijesztő lehet.
 
Koronavírus - A mesterséges intelligencia sokat segít a világ megvédésében
Koronavírus - A mesterséges intelligencia sokat segít a világ megvédésében
 
Számos közösségi média-platform alkalmaz moderátorokat az ártó tartalmak kiszűrésére. Ám amikor egyre több embert kérnek meg, hogy dolgozzanak otthonról, s vannak, akik egyáltalán nem folytathatják tevékenységüket, a mesterséges intelligencia rendkívül fontossá válik a téves információkkal való megküzdésben.
 
Noha az emberi felügyelet hiánya növeli a hibák kockázatát, új fejlesztéseket ösztönözhet a gépi tanulási eszközök esetében.
 
Jó példa erre Jacob Kastrenakes megjegyzése a The Verge-től: a Youtube például jelentős mértékben a mesterséges intelligenciára támaszkodik videói moderálásában a járvány idején, mivel számos munkatársukat hazaküldték a koronavírus terjedésének megakadályozására.
 
Ez azt jelenti, hogy a videókat egyszerűen leveszik, ha a mesterséges intelligencia megjelöli azokat, mint az irányelveknek potenciálisan nem megfelelő tartalmakat – más esetben ember is áttekinti azokat, hogy megerősítse: valóban el kell őket távolítani.
 
A mesterséges intelligencia azonosítja a betegeket
 
A koronavírus kapcsán az egyik legnagyobb gond az, hogy az emberek jó része tapasztal enyhe megfázáshoz hasonló tüneteket. Egyesek pedig szinte tünetmentesek. Emiatt sokan terjeszthetik a koronavírust, úgy, hogy továbbra is nyugodtan járnak-kelnek az elszigetelődés helyett.
 
Noha a tesztelés lassú lehet, az MI már lépést tart a kihívással. Számos egészségügyi eszközt fejlesztettek ki, melyek képesek azonosítani a Covid-19 vírussal fertőzötteket, s még gyógyszert is kiszállíthat, megvédve ezzel az egészségügyi dolgozókat.
 
Kínában a számítógépes látást biztosító algoritmust hoztak létre, mely ellenőrzi az emberek testhőmérsékletét nyilvános helyeken, s jelzi, ha bárkinél enyhe láz tapasztalható.
 
Egy másik algoritmus az orvosoknak segít pontosabban elkülöníteni egymástól a koronavírusos és a tipikus tüdőgyulladástól szenvedő betegeket.
 
Az amerikai Washington államban a robotokat távoli kezelés és kommunikáció biztosítására használják, hogy a betegeknek kevés lehetőségük legyen átadni a doktoroknak a vírust.
 
A Covid-19-et követő világ sok tekintetben bizonytalan: nem tudni, mennyi ideig tart az elszigetelődés, milyen óvintézkedéseket kell érvényben tartani, s milyen általános hatása lesz ezeknek.
 
S miközben a mesterséges intelligencia nem adja meg mindenre a választ, nyilvánvaló: az ezen a területen történő fejlesztések igen sokat segíthetnek, hogy a világ biztonságosabb hely legyen a kihívást jelentő időkben.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.