2018. 06. 25. - 08:58

MRI-vezérelt robot műt az idegsebészeten

MRI-vezérelt robot műt az idegsebészeten

A sztereotaktikus idegsebészeti műtét olyan mozgásos- és neuropszichiátriai rendellenességek esetén jelent segítséget, mint a Parkinson-kór, az esszenciális tremor mozgászavar és a súlyos depresszió. Most a világ első intraoperatív, MRI-vezérelt robotját vetették be az operáció során.

Különleges, új robotikus eljárást alkalmazott az orvostudomány, mellyel a mozgásos-, illetve neuropszichiátriai rendellenességeken lehet segíteni – ilyen az ún. esszenciális tremor mozgászavar, a Parkinson-kór és a súlyos depresszió is.
 
Az ún. sztereotaktikus idegsebészeti műtét olyan technikát tartalmaz, amely képes lokalizálni a célokat, külső pozicionáló rendszer alkalmazásával – ezt széleskörben használják az agyi biopszia, tumor abláció, gyógyszeradagolás, valamint a mély agyi stimuláció ("DBS") során.
 
A Parkinson-kór az idegrendszer második leggyakoribb megbetegedése az Alzheimer-kórt követően -2030-ig valószínűleg több mint 8,7 millió embert fog érinteni a világon.
 
Az agyműtétek pontossága terén a robotoknak nagy hasznát veszik az orvosok
 
Az agyműtétek pontossága terén a robotoknak nagy hasznát veszik az orvosok
 
Vagyis ha a kezelés terén bármilyen előrelépés történik, rengeteg ember szerezhet előnyt belőle.
 
A Hong-Kongi Egyetemről a dr. Kwok Ka-wai által vezetett mechanikai mérnökcsoport a közelmúltban megtervezte az első olyan neurosebészeti robotrendszert, amely ún. kétoldalú sztereotaktikus idegsebészeti beavatkozást végezhet egy mágneses rezonancia képalkotó (MRI) szkenner segítségével.
 
A kutatók által a rendszer előzetes klinikai jóváhagyása is megtörtént, a Hong-Kongi Kínai Egyetem (CUHK) idegsebészeti, dr. Danny Chan Tat-ming és Poon Wai-sang professzor részvételével.
 
Az innovatív technológiai áttörés elősegítheti a Parkinson-kór és más neuropszichiátriai rendellenességek kezelését.
 
A DBS-terápia, mint egy szívritmus-szabályozó, elektronikai jeleket juttat keresztül az implantált elektródákon az agy mély célpontjaihoz.
 

Ezzel pedig a normális idegsejt-aktivitást segít helyreállítani. A műtét rendkívül nagy pontosságot igényel, csupán a pici magstruktúrákra koncentrálva, így a körülötte levő kritikus szöveteket nem károsítja.

 
A sebészi "ütemterv" intraoperatív frissítése nélkül az agy eltolódhat a koponya megnyitása után – mindez pedig elkerülhetetlenül csökkenti a célzási pontosságot.
 
A hagyományos DBS műtétet egyébként úgy végzik, hogy a páciens éber, helyi érzéstelenítés alatt áll. A sebészek ugyanis a beteg verbális és fizikai interakcióira hagyatkoznak, hogy biztosak legyenek abban: az elektródák elhelyezése megfelelő.
 
A lehetséges műtéti szövődmények motiválták azonban a HKU-vezetette kutatókat arra, hogy egy kompakt robotot fejlesszenek ki, melyet az MRI irányít.
 

Mindez sokkal kevesebb invazív sztereotaktikus procedúrával jár a páciens számára, aki általános altatásban van a beavatkozáskor, a sebészek így pontosan kontrollálhatják és értékelhetik a sztereotaktikus, bilaterális manipulációt a bal és a jobb agyféltekére való célzáskor egyaránt.

 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.