2018. 03. 21. - 09:55

Nő vagy férfi? – A mesterséges intelligencia megmondja

Nő vagy férfi? – A mesterséges intelligencia megmondja

A mosoly dinamikájának feltérképezése lehetővé teszi, hogy a mesterséges intelligencia felismerje, melyik nemről van szó – nő vagy férfi az illető.

Annak a dinamikája, ahogyan egy nő vagy egy férfi mosolyog, különbözik egymástól – ez lehetővé teszi a mesterséges intelligencia (MI) számára, hogy pusztán a mosolygás alapján automatikusan felismerje a nemeket.
S noha az automatikus nem-felismerés már elérhető, a meglevő módszerek statikus képeket használnak és összehasonlítják a fix arcvonásokat.
 
Az új kutatás, melyet a Bradford Egyetem végzett, az első, amely a mosoly dinamikus mozgását alkalmazza annak érdekében, hogy automatikusan megkülönböztesse egymástól a nőket és a férfiakat.
 
A Hassan Ugail professzor által vezetett kutatás 49 feltűnő jelet térképezett fel az arcon, legfőképpen a szemek körül, valamint a száj és az orr környékén. Ezeket használták ahhoz, hogy értékeljék az arc változásait, amikor mosolygunk az apró izmok mozgásának köszönhetően.
 
Ilyenkor a különböző pontok közötti távolság megváltozik, s megjelenik a mosoly. Fontos, hogy a pontok milyen mértékben, mennyire messze egymástól és milyen gyorsan változnak, amikor a mosoly létrejön.
 
A kutatók ennek feltérképezését követően azt vizsgálták, voltak-e figyelemreméltó eltérések a nők és a férfiak esetében – s felfedezték, hogy a női mosoly kiterjedtebb, „beszédesebb”.
 
A férfiak és a nők mosolya eltérő - ezt a mesterséges intelligencia is számításba veszi
A férfiak és a nők mosolya eltérő - ezt a mesterséges intelligencia is számításba veszi
 
„A hölgyek mosolya kifejezőbb, kutatásunk pedig ebből indult ki. A nőknek határozottan szélesebb a mosolyuk, sokkal jobban kiterjed a száj és az ajkak területére, mint a férfiaké.”
 
A csapat algoritmust hozott létre az analízis használatával, s 109 emberről készült videófelvételén tesztelte. A számítógép képes volt 86 százalékban jól azonosítani a nemet.
 
Ugail professzor kiemelte, hogy a kifinomultabb mesterséges intelligencia segítségével az eredmény csak javulhat.
 
A kutatás mögött egyébként több áll, mint hogy a szakemberek igyekeznek növelni a gépi tanulás képességeit. Jövőbeni projektjeikben a kutatók arra is kíváncsiak, miként reagálna a program egy transznemű személy mosolyára, vagy azéra, akinek arcán plasztikai beavatkozást végeztek.
 
Bíznak abban, hogy az kis izommozgások egy mosoly során ugyanolyanok maradnak akkor is, ha a külső fizikai jellemzők változnak, például műtét miatt.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.