2018. 04. 24. - 09:25

Nyáron távozik az űrbe a repülő agy

Nyáron távozik az űrbe a repülő agy

A „repülő agy” nevű mesterséges intelligencia asszisztens 2018 nyarán debütál: több cég közös munkája a CIMON, az első MI forma, amely nemzetközi űrállomásra érkezik majd.

Igazi különlegesség készül a mesterséges intelligencia területén. Az IBM Watson szuperszámítógépe, az Airbus és Németország DLR űrügynöksége fejlesztette ki a CIMON nevű mesterséges intelligencia formát, amelyet még idén nemzetközi űrállomásra terveznek küldeni. Tulajdonképpen egy mobil és autonóm segítségnyújtási rendszer.
 
Mesterséges intelligencia: a lebegő agy sokat segíthet az asztronautáknak
Mesterséges intelligencia: a lebegő agy sokat segíthet az asztronautáknak
 
A technológia az asztronautáknak segít majd számos feladat terén, amellett, hogy némi társasággal is szolgál számukra. A CIMON-t az ISS Alexander Gerst európai űrügynökség horizontjának küldetése során tesztelik majd, 2018 júniusa és októbere között.
 
„Mi vagyunk az első vállalat Európában, mely egy szabad repülővel áll elő – mondta el Manfred Jaumann, az Airbus mikrogravitációs részlegének vezetője. – Ez a mesterséges intelligencia rendszer valójában egy „repülő agy”, amely MI-t fejleszt a legénység számára az űrállomáson.”
 
A gépi tanulásnak köszönhetően a rendszer képes irányba helyezni saját magát és önállóan mozog, felhalmozva igen sok információt a Watson AI technológia segítségével. Végül képes lesz felismerni a legénység tagjait, eszerint válaszolni és fokozatosan javulni.
 
A CIMON hamarosan tudja azonosítani a legénység tagjait
A CIMON hamarosan tudja azonosítani a legénység tagjait
 
A CIMON teljes szerkezete műanyag és fém, 3D nyomtatás segítségével készült. Készítői szerint akkora, mint egy medicin labda és mindössze 5 kilogramm.
 
„A CIMON segítségével a legénység tagjai többet tehetnek, mint hogy az előírt ellenőrző listák szerint végrehajtanak procedúrákat. Képesek kapcsolatot teremteni az asszisztensükkel. Vagyis a CIMON-nal a munka könnyebbé válik az asztronauták számára a mindennapokban, növeli hatékonyságukat, könnyíti a misszió sikerét és javítja a biztonságot is – korán jelzi előre a technikai problémákat is – adta hírül az Airbus.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.