2022. 06. 11. - 08:16

Okosórát használnak szívbetegségek felismerésére mesterséges intelligencia kutatók

Okosórát használnak szívbetegségek felismerésére mesterséges intelligencia kutatók
A Mayo Klinika mesterséges intelligencia kutatói Apple Watch okosórából származó egyszerűsített EKG-adatok segítségével egy mesterséges intelligencia algoritmust alkottak meg, mely képes voltak kiszűrni azokat az embereket, akiknek a szíve nem megfelelő módon pumpálja a vért a test többi részébe.

Alacsony ejekciós frakciónak hívják azt az állapotot, amikor a vér kisebb százaléka távozik a szívből minden egyes dobbanáskor. Megfelelő kezelés nélkül ez a probléma a szívelégtelenség súlyosbodásához vezethet, és észrevétlen, jelek vagy tünetek nélkül maradhat, míg más esetekben légszomjjal vagy a lábakban összegyűlő vérrel járhat együtt.

"A bal kamrai diszfunkció - a gyenge szívpumpa - az emberek 2-3%-át érinti világszerte, míg a 60 év felettiek 9%-át" - mondta Dr. Paul Friedman, a minnesotai Rochesterben található Mayo Klinika szív- és érrendszeri orvostudományi osztályának elnöke.

A klinika kutatói korábban bemutatták, hogy a mesterséges intelligencia segítségével képesek az alacsony ejekciós frakció eseteit felismerni egy kórházi EKG segítségével, amely 12 elvezetést és több, a mellkasra csatlakoztatott elektródát tartalmaz. Most megmutatták, hogy képesek a rendszert úgy hangolni, hogy a vezetékek számát egyetlenre csökkentsék.

Az Apple Watch mérési eszközei akár komoly szívproblémákat is megelőzhetnek
Az Apple Watch mérési eszközei akár komoly szívproblémákat is megelőzhetnek

"Teljesen figyelemre méltó, hogy az MI egy okosóra EKG jelét átalakítja ennek az állapotnak a detektorává, amihez általában drága, kifinomult képalkotó vizsgálatra, például echokardiogramra, CT-vizsgálatra vagy MRI-re lenne szükség" - vélekedett Friedman.

A vizsgálatra 11 országból jelentkeztek a résztvevők e-mailben, akikről hat hónap alatt több mint 125.000 EKG-t jegyeztek fel. A kutatók szerint a teszt 0,88-as görbe alatti területet mutatott, ami az előrejelzés pontosságának körülbelül a futópadon végzett szívterhelési tesztnek megfelelő mértékét jelenti.

"Ahogy ez az Apple Watch EKG-vizsgálat is mutatja, a fejlett diagnosztika, amelyhez korábban klinikára kellett utazni, pontosan elvégezhető a beteg csuklójáról, akár Brazíliában, akár Baton Rouge-ban él" - magyarázta Dr. Bradley Leibovich, a Mayo Klinika Digitális Egészségügyi Központjának orvosigazgatója.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.