2018. 05. 06. - 09:00

Önálló szelfi drón követhet minket a természetben

Önálló szelfi drón követhet minket a természetben

Egy, három MIT-diák által alapított startup fejlesztette ki azt az önállóan navigáló drónt, amely tökéletesen tájékozódik a környezetben és sportolóknak, kirándulóknak sokat segíthet élményeik megörökítésében.

Ismét egy újabb hasznos eszköznek örülhetünk. A mesterséges intelligencia terén élenjáró Massachusetts Institute of Technology (MIT) munkatársai, korábban a Massachusettsi Műszaki Egyetem tanulói olyan drónt fejlesztettek ki San Francisco-ban, mely önálló videófelvevőként működik.
 
A Skydio vállalkozás keretén belül létrehozott mesterséges intelligencia által működő eszköznek, azaz „szelfi drónnak” megvan a képessége arra, hogy 4K felbontásban – amely a Full HD továbbfejlesztett verziója - kövesse és filmezze a látott dolgokat, miközben okosan navigál a környezetben és eléri az óránkénti 40 kilométeres sebességet.
 
A szelfidrón mestereséges intelligencia-vezérelt és 13 kamerával látták el
A szelfidrón mestereséges intelligencia-vezérelt és 13 kamerával látták el
 
A mesterséges intelligencia-vezérelt R1 quadcopter 13 kamerával rögzíti a környezetet ahhoz, hogy a térképen és a valóságban valós időben eligazodjon, így biztonságosan kikerüli az akadályokat is, miközben filmez bennünket.
 
Jobban működik, mint a vezető nélküli autó, négyszintű autonóm rendszere ugyanis érzékeléssel, tervezéssel és kontrolállással rendelkező fejlett algoritmus komponenseket integrál, amely egyedi intelligenciával látja el a drónt.
 
Egyedi felvételeket készíthet a szelfidrón sporteseményről, mutatványokról
Egyedi felvételeket készíthet a szelfidrón sporteseményről, mutatványokról
 
Az okostelefon applikáción át lehet vele kapcsolatba lépni, valamint parancsot adni neki a leszállásra. Természetesen arra is van lehetőség, hogy mindig  környezethez igazítsuk a filmezést és a repülést illetően.
 
A drón számítógépes látással határozza meg a tárgyak elhelyezkedését, miközben a mély neurális hálózat információkat gyűjt, lehetővé téve a drón számára az emberek egyedi vizuális azonosítását. Így el tudja választani egymástól azokat, akikre fókuszálnia kell és azokat, akikre nem.
 
Az adatok egy mozgás-tervezési rendszerbe kerülnek, amely meghatározza a személy helyét és előre jelzi a következő lépését.
 
A természetben is tökéletesen navigál a szelfidrón
A természetben is tökéletesen navigál a szelfidrón
 
Természetesen képes megítélni a manőverezés határait is egy adott területen ahhoz, hogy a filmezés optimális maradjon. A kontrolláló rendszer pedig minden információt összegyűjt, hogy a drón tervét időben végrehajtsa.
 
Magát az R1-koncepciót egyébként csaknem egy évtizeddel ezelőtt kezdték tervezgetni a MIT diákjai, mivel itt találkoztak a későbbi kivitelezők. Az autonóm drón díjnyertes találmány lett.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.