2019. 03. 21. - 10:00

Önjáró autó szállítana zöldségeket Houstonban

Önjáró autó szállítana zöldségeket Houstonban

Az Egyesült Államokbeli Texas számos dologban jár az élen - az elektromos önjáró autók most Houston területén „állnak munkába”: élelmiszereket szállítanak a megrendelőknek.

Hamarosan indul az önjáró autó-dömping Houstonban: a Kroger cég bejelentette, hogy önállóan közlekedő elektromos járműveik a közeljövőben megjelennek majd az utcákon. Az önjáró autó pilotot Texas legnagyobb városában próbálják ki.
 
A Kroger vállalat a Nuro-val együttműködve hozta létre a pilotot Scottsdale-ben, Arizona államban 2018 augusztusában, s ebben az időszakban több ezer kiszállítást végzett el a sajtóközlemény szerint. A Houston-i terjeszkedés két Kroger-üzletet foglal majd magába és négy zip kóddal működik.
 
Az önjáró zöldségszállító praktikus megoldás
Az önjáró zöldségszállító praktikus megoldás
 
A hír nem sokkal azután érkezett, hogy a SoftBank 940 millió dollárt invesztált a Nuro cégbe, mely az R1 elnevezésű, pod-szerű, kis sebességű járművet gyártja. Ezek nagyjából fele akkorák, mint egy hagyományos kocsi, legnagyobb sebességük 40 km/óra.
 
A houstoniak azonban egyelőre nem láthatják az utakon ezeket a járműveket – a Scottsdale programhoz hasonlóan kezdetben önálló vezetésű Toyota Priusokat fognak alkalmazni, mielőtt a Nuro R1-esére váltanak következő évben.
 
S miközben a Scottsdale-i pilot nyilvánvalóan elég pozitív eredményeket produkált ahhoz, hogy a programot kiterjesszék a jóval népesebb Houstonban, nagyobb kérdés, igényelnek-e az emberek önjáró autókat a zöldségkiszállításban.
 
A zöldségkiszállításnak ugyanis van egy kényes pontja: a kiszállító valóban elviszi az ajtóig a rendelt árut, míg az önjáró autó csak megáll a ház előtt és nem cipeli be a nehéz csomagokat. Ez az egyik oka annak, hogy a Nuro önjáró riválisa, az AutoX, nagyobb hangsúlyt fektet az éttermi étkeztetésre.
 
A Kroger cég nem adott konkrét indulási dátumot a Houston-i önjáró autók tekintetében, de annyit elárultak, hogy tavasszal kezdődik a pilot.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.