2020. 04. 26. - 08:00

Pár óra alatt megtanította magát járni a mesterséges intelligencia-robot

Pár óra alatt megtanította magát járni a mesterséges intelligencia-robot

A Google kutatói olyan négylábú robotot alkottak, amely képes kitalálni, hogyan kell járni, bármilyen emberi segítség nélkül.

Meghökkentő újabb felfedezés a mesterséges intelligencia (MI) területén: a Google szakemberei négylábú robotot hoztak létre, mely nem szorul az emberek segítségére, önállóan jön rá, hogyan kell járni.
 
A Google Robotics csapata és a Georgia-i Technológiai Intézet mély megerősítő tanulásnak nevezett mesterséges intelligencia technikát alkalmazott, melyet a járás képességének megtanulására programoztak.
 
A mesterséges intelligencia-rendszer képes volt megtanítani saját magát járni, három terepen: sík talajon, lágy matracon és érdes lábtörlőn.
 
Egy másik algoritmust használtak arra, hogy segítsen a robotnak felállni, ha elesik.
 
 
„Rendszerünk néhány órán belül, minimális emberi erőfeszítéssel képes megtanulni több terepen sétálni, s mindegyikre külön-külön, speciális módszert alkalmaz" – írták a szakemberek a mesterséges intelligencia-rendszert bemutató dokumentumban.
 
Néhány óra leforgása alatt az MI-rendszer valóban megtanult megbízhatóan sétálni mindhárom terepen anélkül, hogy elesett volna.
 
S ha egyszer már rájött, hogyan kell járni, a kutatók képesek voltak hozzácsatlakoztatni egy játékkonzol-vezérlőt, s átvenni a robot irányítását: előre, hátra, balra és jobbra mozgatni a megtanult mozgásokkal.
 
Az emberi beavatkozást nem igénylő robot fő előnye, hogy az MI-rendszer elsajátítja, hogyan járjon számos terepen, anélkül, hogy minden szükséges járást külön-külön programozni kellene az esetében.
 
A kutatók abban bíznak: most a robotok tanulási technikáját számos szituációban tesztelhetik, s javíthatják, továbbfejleszthetik a rendszert, hogy a laboratóriumon kívül valós körülmények között is használható legyen.
 
A megerősítéses tanulást korábban alkalmazták már a robotok különböző készségeinek megtanításához, így például a Jenga és a videojátékok megtanulására.
 
2019-ben az ETH Zürichben a Computational Robotics Lab csapata bemutatott egy 3D-s nyomtatott robotot, amely képes önállóan megtanulni a korcsolyázni.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.