2018. 08. 09. - 09:05

Pattogatott kukorica segített a robot hajlításában

Pattogatott kukorica segített a robot hajlításában

Érdekes módszert alkalmaztak a Cornell Egyetem kutatói: felfedezték, miként lehet az egyszerű robotok szerkezeteinek méretét növelni, akár tízszeresére, olyan anyaggal, mely a hőre tágul.

Felfedezték a Cornell Egyetem kutatói, miként lehet egy egyszerű robotot olyan anyaggal ellátni, mely felmelegítve megtöbbszörözi a szerkezet nagyságát – akár tízszeresére növelhető a mérete, megváltozik a viszkozitása és szabálytalan formát vesz fel egy meglepő erő segítségével.
 
Valamivel, amit az emberek egy kis sóval és vajjal szeretnek enni: pattogatott kukoricával.
 
A kutatók a kipattogást tesztelik a robot alkatrészen
A kutatók a kipattogást tesztelik a robot alkatrészen
 
Steven Ceron, gépészmérnök doktori hallgató és Kirstin H. Petersen elektromos és számítástechnikai professzor asszisztens „popcorn-meghajtású robot aktivizálónak” nevezte el a találmányt. Azt vizsgálták ugyanis, hogy a pattogatott kukorica egyedi tulajdonságai képesek feltölteni olcsó, kisebb robot eszközöket olyan erővel, mely megváltoztatja merev szerkezetüket.
 
„Laboratóriumunk célja az volt, hogy minimál robotokat készítsünk, melyek nagy számban alkalmazva remek dolgokra képesek – magyarázta Petersen. – Az egyszerű robotok olcsók, kevésbé hajlamosak a kopásra és a meghibásodásra, így hosszú távon önállóan működhetnek. Vagyis, folyamatosan keresünk olyan új és innovatív ötleteket, melyek lehetővé teszik, hogy növeljük funkcionalitásukat - a popcorn egyike ezeknek a módszereknek.”
 
A tanulmány az első, amely fontolóra vette a robotok pattogatott kukoricával történő rugalmasabbá tételét – a módszer olcsó, könnyen hozzáférhető, biológiailag lebomló és még ehető is. Mivel a kukorica gyorsan tágul hő hatására, potenciálisan képes a mini robotok képességeinek növelésére.
 
Az ehető eszközöket egyébként kitűnően lehetne használni az orvosi eljárásoknál is. A kemény részek és a könnyebb pattogatott kukorica folyadékokat helyettesíthet a lágy robotokban légszivattyúk és kompresszorok nélkül.
 
A pattogatott kukorica által meghajlított robot
A pattogatott kukorica által meghajlított robot
 
„Utóbbiak jóval drágábbak is, ráadásul többletsúlyt és költséget adnak a robothoz – mondta el Ceron, a tanulmány vezető szerzője. – A pattogatott kukorica, mint szerkezeti anyag esetében csak feszültséget kell biztosítanunk ahhoz, hogy kipattogjon, s máris helyettesítheti a drága robotalkatrészeket.”
 
A popcorn-meghajtású mechanizmus ugyan csak egyszer használatos, de többféle felhasználása is elképzelhető – mivel a kipattogott kukorica vízben oldódik.
 
A tanulmányt a IEEE Nemzetközi Robotikai és Automatizálási Konferencián mutatták be. Petersen elmondta: abban bíznak, inspirálja majd a kutatókat arra, hogy felfedezzék a nem hagyományos anyagok lehetőségeit.
 
A robotika mint terület ideális ez efféle új ötletek kipróbálására, igen nagy kreativitásnak ad teret.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.