2018. 07. 04. - 12:27

Peking a mesterséges intelligencia fellegvára

Peking a mesterséges intelligencia fellegvára
Peking nem csak Kína technológia központja, hanem a mesterséges intelligencia fellegvára is. A Kínai Szilícium-völgy Peking északnyugati részében található, és olyan cégek alapították, mint a Lenovo, a Stone Group és a Founder Group.
A globális technológiai központokról szóló legújabb felmérésből kiderül: Pekingben több mint ezer mesterséges intelligenciával foglalkozó cég található, ez 26 százaléka az ország teljes MI-s vállalatainak. A felmérés szerint Kínában 4040 innovációs vállalat található, melynek nagy részét Pekingben alapították. Bár a Kínai Szilícium-völgy nagy léptékben halad, a vállalkozások még kezdeti szakaszban vannak. 
 
 
Peking a mesterséges intelligencia fellegvára
Pekingben több mint ezer mesterséges intelligenciával foglalkozó cég található
 
 
Pekingben erős az akadémiai erőforrás, és nagy hangsúlyt fektetnek a tehetséggondozásra is, de a mesterséges intelligencia ipar fejlesztése előtt további problémák is állnak. A felmérés szerint az amerikai szílícium-völgyi vállalatok összesen 140 milliárd dollárt fektettek be az iparba, Pekingben pedig 75 milliárd dollárt. Egyértelmű, hogy Kína erősen tör felfelé, Peking és Sanghaj válhatnak a világ technológiai központjaivá.
 
 
Peking a mesterséges intelligencia fellegvára
Peking és Sanghaj előre tör a Szilícium-völgy mellé
 
 
A felmérés okokkal is alátámasztja ezt a feltevést: több cég kilépett már az ország határain, 2012 óta legalább ötven vállalat, több mint 200 millió dollár értékben terjeszkedett. Hangsúlyozzák, hogy bár a Szílícium-völgy még mindig világvezető, Peking és Sanghaj 2018 első negyedévében már szorosan az amerikai tech-központ mögött álltak. Bár a jelentés nem tér ki rá, de a kínai kormány is nagy szerepet vállal abban, hogy Kína vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia területén, többek között ösztönzi az 5G vezeték nélküli hálózatok és az autonóm járművek bevezetését.
 
Takács Dalma

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.