2021. 09. 10. - 08:00

Pontosan megjósolja a mesterséges intelligencia, hogy hol fog kikötni az olvadó sarki jég

Pontosan megjósolja a mesterséges intelligencia, hogy hol fog kikötni az olvadó sarki jég
Tudósok kifejlesztettek egy IceNet nevű mesterséges intelligencia eszközt, amely lehetővé teszi, hogy megjósolják a sarkvidéki tengeri jég olvadási mintáit, valamint azt, hogy ezek a leolvadt darabok pontosan merre tartanak és hol érnek az útjuk végére.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület (IPCC) által év elején közzétételét jelentés részletesen kitér az éghajlatváltozás következményeire. Kiderül belőle, hogy bár az elmúlt években-évtizedekben az emberiség jelentős erőfeszítéseket tett a hosszú távú hatások minimalizálásáért, az egyre világosabbá válik, hogy az Északi-sark vidékén olvadás tapasztalható, és ez a folyamat folytatódni is fog.

A kutatók pedig úgy gondolták, hogy ha már létezik egy ilyen jelenség, akkor legalább legyen mód arra, hogy előre lehessen jelezni a tengeri jég állapotát. Ez komoly segítséget nyújthat az élővilágnak és az embereknek számára, hogy ne váljanak súlyos károk elszenvedőivé.

A mesterséges intelligenciával működő IceNet eszközt a British Antarctic Survey (BAS) fejlesztette ki az Alan Turing Intézettel együttműködve, és célja, hogy akár hat hónapra előre megjósolja a várható körülményeket. Az IceNet-et megfigyelési adatok és éghajlati szimulációk alapján képzik ki annak érdekében, hogy megjósolják az olvadási mintákat, és ennek következtében azt, hogy a megolvadt jég hová fog kerülni.

A sarkvidéki jég állapotát figyeli a mesterséges intelligencia
A sarkvidéki jég állapotát figyeli a mesterséges intelligencia

A tanulmány vezető szerzője, Tom Andersson szerint a technológia ezerszer gyorsabban működik, mint a vezető, fizikai megfigyelésen alapuló változatok. Arról nem is beszélve, hogy a rendszer akár 95%-os pontosságot is rögzített, amikor két hónapra előre megjósolta a körülményeket.

"Az IceNet akár egy laptopon is futtatható, míg a korábbi fizika alapú eljárásoknak órákig kell futniuk egy szuperszámítógépen, hogy ugyanolyan pontos és részletes előrejelzéseket készítsenek" - részletezte Andersson.

A módszer különösen azért hasznos, mivel az Északi-sarkvidéken két-háromszor nagyobb a veszély, mint a bolygó többi részén. Az itt lévő jégmennyiség az elmúlt 40 évben a felére csökkent, és nem mutatja a lassulás jeleit, így elengedhetetlen, hogy ilyen MI-technológia álljon rendelkezésre a jég állapotának nyomon követésére.

Tom Andersson ugyanakkkor kiemelte, hogy arra utaló jel nincs, hogy az IceNet bármit is tehet az éghajlatváltozás sarkvidéki régióra gyakorolt hatásainak lassítása érdekében, de segíthet abban, hogy minimalizálják a károkat a potenciális veszélynek kitett területeken.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.