2018. 10. 02. - 11:25

Potsdam már önvezető villamost használ

Potsdam már önvezető villamost használ

Németországban jelent meg az első önálló villamos – az új, mesterséges intelligencia vezérelt Combino jármű a Siemens alkotása.

A németországi Potsdam városában önjáró villamos gördült a sínekre. A járműt mesterséges intelligencia irányítja.
 
A villamos próbaútján a vezetőkabinban ült Norbert Gresing villamosvezető, aki 25 éve van a szakmában. Mint mondta, mindennapos jelenet munkája során, hogy a beszélgetésbe mélyedt és fülhallgatót viselő fiatalok nem veszik észre a közeledő villamost és tülkölnie kell.
 
A 10 tonnás, 19 méter hosszú jármű kijelzőjén a fiatalok zöld színűvé váltak, sárga pontokkal körülvéve. Nem voltak elég közel, hogy a villamosnak nagyon fékeznie kéne, de lelassította magát. Ebben azonban Gresing nem vett részt – csupán ült a kabinban és kezét a joysticken tartotta, arra az esetre, ha be kell avatkoznia. A mesterséges intelligencia vezérelt villamos magát vezette.
 
Önjáró villamos járta az utcákat a mesterséges intelligencia segítségével Potsdamban
Önjáró villamos járta az utcákat a mesterséges intelligencia segítségével Potsdamban
 
A Combinót a Siemens gyártotta – 50 számítógépes tudós, mérnök, matematikus és fizikus fejlesztette ki a német vállalatnál.
 
Számos radarral van felszerelve, lézerfénnyel és kamera érzékelőkkel, melyek „digitális szemet” biztosítanak neki: ezzel látja magát a járművet és környezetét minden út alkalmával. Reagál a pálya menti jelekre és képes a veszélyekre reagálni az embernél gyorsabban.
 
A készítői arra számítanak, hogy hozzájárul a vezető nélküli technológia széleskörű elterjedéséhez – az önjáró villamos immár fontos mérföldkő az önálló járművek használatában.
 
A Combino a Potsdam-i közlekedési vállalat állomásáról indulva részt vett a valós forgalomban, népes lakótelepen haladt át, találkozott biciklistákkal és babakocsisokkal is a 6 kilométeres útvonalon.
 
Szeles nap volt és egy pillanatban túl sok levél kavargott a gyalogátkelőn, amely a villamosnak is keresztezte az útját. Egy babakocsis nő került eléje, mire a jármű azonnal fékezett, mert érzékelői figyelmeztették.
 
A Potsdamban kipróbált villamos külsőre úgy fest, mint egy átlagos, alacsony padlós Combino – ám ha közelebbről megnézni valaki, láthatja a diszkréten megjelenő technológiát, a szenzorokat, illetve azt, hogy a jármű hogyan követi a valós idejű forgalmat.
 
Olyasmi ez, mint a ló vontatta szekér után szembesülni az elektromossággal.
 
Az egykori keletnémet városban mindig a közlekedés gerincét képezte a villamos, s a jelenleg 172 ezer lakossal rendelkező település infrastruktúrájának nélkülözhetetlen része ma is – s már megújuló energiával is működik. A helyi közlekedési vállalat – ViP – büszke arra, hogy az új modellek ezeket használják és képesek akár 250 utas szállítására is a leginkább környezetbarát járműveikkel.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.