2020. 09. 10. - 08:39

Rekordszámú videót távolított el a YouTube a mesterséges intelligencia segítségével

Rekordszámú videót távolított el a YouTube a mesterséges intelligencia segítségével
A koronavírus miatt a YouTube dolgozói otthoni munkavégzésre kényszerültek, így az ember által végzett ellenőrzések helyett nagyobb hangsúlyhoz jutott az automatizált tartalomellenőrzés. Meg is lett az eredménye: soha ennyi videó nem lett még törölve három hónap alatt.

A YouTube által kiadott, a közösségi irányelvek betartásáról szóló jelentés szerint 2020. második negyedévében rekordszámú videót távolítottak el a platformról: április és június között 11,4 millió videó jutott erre a sorsra, de ami igazán érdekes ebben, hogy ebből 10,85 milliót automatizált rendszerek jelöltek meg.

Ebben segítségül szolgált a mesterséges intelligencia, sőt, a felhasználói hozzászólások eltávolításában is, hiszen a 2,1 millió törölt komment 99,2%-át az MI fedezte fel.

A vállalat általában az emberi vélemények és a gépi tanulás kombinációját használja a káros tartalmak eltávolítására. A COVID-19 járvány miatt azonban a dolgozók nagy része átállt az otthoni, és a megfelelő eszközök híján kevésbé hatékony munkavégzésre, így a YouTube a lecsökkent emberi munkaerőre való támaszkodás helyett fokozta a mesterséges intelligencia alkalmazását.

A mesterséges intelligencia által egyre több felhasználó találkozhat ezzel a videótörlésre vonatkozó üzenettel
A mesterséges intelligencia által egyre több felhasználó találkozhat ezzel a videótörlésre vonatkozó üzenettel


Az emberi tényező a megbízhatóságot erősíti, de kevesebb tartalmat enged feldolgozni. Az automatizált megoldás ugyanakkor több tartalmat tud megvizsgálni és törölni, viszont pontatlan lehet, tehát benne van a pakliban, hogy az egyébként jogszerű videók is eltávolításra kerülnek. Mégis az automatizált rendszert választották, mivel a YouTube szerint a felelősség a legfontosabb prioritás a cégnél.

Ennek eredményeként a legutóbbi negyedévben több mint kétszer annyi videót távolítottak el, mint január és március között. A kifogásolt tartalmak több mint egyharmadát (33,5%) gyermekbiztonsági kockázatok miatt tették elérhetetlenné, 28,3%-uk pedig spamként, félrevezetésként vagy csalásként lettek megjelölve. A videók mellett komplett csatornákat is felfüggesztettek, méghozzá csaknem 2 milliót, aminek 92%-át spamként, félrevezetésként vagy csalásként jelölték meg.

A YouTube az erőszakos szélsőségek és a gyermekbiztonság tekintetében támaszkodott a leginkább a mesterséges intelligenciára. Nem titkolták, hogy több olyan eset is történt, amikor olyan videók is áldozatul estek a technológiának, amik egyébként nem sértették az irányelveket, de ennek kiküszöbölésére már számos lépést tettek. Ezek közé tartozik az, hogy több munkatársat dedikáltak a fellebbezések elbírálásához, mivel ezen esetek száma megduplázódott a vizsgált három hónapban.

A YouTube személyzete jövő nyárig biztosan otthonról dolgozhat, ezért ideiglenesen nagyobb bizalmat fog kapni a technológia, mint az ember. Vagyis várhatóan még további több millió videó fog lekerülni a platformról a mesterséges intelligencia alapú megoldások alkalmazásával.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.