2021. 05. 29. - 08:00

Repülő autó másképp? - 2026-ban indulhat az utcai repülőgép

Repülő autó másképp? - 2026-ban indulhat az utcai repülőgép

Lassan három éve jelentették be érkezését, mostanra azonban elérhető közelségbe került a repülő autó, mely úgy fest, akár egy terepjáró, de kihúzható szárnya segítségével fel is szállhat.

A jövő egyik hasznos járműve lehet az utcákon használható, de szükség esetén levegőbe emelkedő repülő autó. Érkezését az NFT amerikai startup cég már 2019-ben jelezte, amikor még csak tervben volt a megépítése.
 
A járgány olyan, mint egy terepjáró, ám kihúzható szárnyakkal rendelkezik, melyek alkalmazásával képes felszállni.
 
A különlegesség az ASKA nevet kapta, ami japánul repülő madarat jelent. Előrendeléshez már elérhetővé is tették a világ első, autóként és mobil légi járművét is működő találmányát.
 
Meglehetősen nagy szabadságot kínál a felhasználók számára: a körülményektől függően közúton vagy levegőben is utazhatnak.
 
Autóként és repülőként is működik az ASKA nevű intelligens jármű
Autóként és repülőként is működik az ASKA nevű intelligens jármű
 
A négyüléses jármű képes kocsiként közlekedni az úton, de végre tud hajtani függőleges fel- és leszállást (VTOL), valamint rövid fel- és leszállást (STOL) és repül, akár egy repülőgép.
 
Aerodinamikai kialakításának köszönhetően kiváló vezetési élményt nyújt az úton, s biztonságosan, hatékonyan repül a levegőben.
 
Elektromos motorral hajtott repülési hatótávolsága legfeljebb 400 kilométer, redundáns biztonsági rendszerként pedig hatótávolság-hosszabbítóval látták el.
 
A jövőbeni modellek bármilyen más energiaforrássá is alakíthatják a hatótávolság-kiterjesztőket, beleértve hidrogént.
 
„Az ASKA biztonsági elemei jelentős figyelmet kaptak: kettős energiaforrásokat, nagy szárnyakat és légcsavarokat, 6 csomag elemet biztosítanak a járművek annak érdekében, hogy az ASKA a levegőben ugyanolyan biztonságos legyen, mint a földön” – mondta Guy Kaplinsky, az NFT alapítója és vezérigazgatója.
 
Hozzátette: arra számítanak, hogy a nagyközönség számára hozzáférhető repülő autók ugyanolyan fontosak lesznek annak meghatározásában, hogyan és hol lakunk, mint ahogyan az autó megjelenése az autópálya- és útrendszerek kialakításához vezetett.
 
Az intelligens repülő autó leszállhat otthon, az utcán vagy egy parkolóban, s folytathatja útját kocsiként.
 
Egyszerűen alakul át repülővé, hiszen függőlegesen emelkedik fel a kijelölt függőleges indítótérben. Ahogy a szárnyai kinyílnak, zavartalanul áttér a repülésre, a sofőr célállomásának megfelelően.
 
„Ahhoz, hogy jobb társadalmat és gazdaságot teremtsünk, megfelelőbb közlekedési megoldásokra van szükségünk. A repülő autók részei lesznek ennek a folyamatnak” – mondta bizakodva Maki Kaplinsky, az NFT cég társalapítója és elnöke.
 
Olvasd el ezt is: 
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.