2018. 08. 01. - 09:55

Robot csapatok menthetnek életet – a feladatokat is koordinálják

Robot csapatok menthetnek életet – a feladatokat is koordinálják

Képesek lesznek a közeljövőben kész robotcsapatok segíteni katasztrófák esetén? Ehhez fontos, hogy meg tudják ítélni a feladatok sorrendjét, mégpedig önállóan. Mérnökök most ezen dolgoznak a mesterséges intelligencia használatával.

Hamarosan teljes robotcsapatok vehetnek részt a mentési munkálatokban egy-egy katasztrófa esetén. Egy ilyen feladathoz azonban az kell, hogy önállóan el tudják dönteni, melyik feladat mi után következik – például anélkül ne próbáljanak meg kihúzni egy embert szorult helyzetéből, hogy nem tisztítják meg körülötte a terepet.
 
Jelenleg a mérnökök felelősek azért, hogy a műveletek sorrendjét beprogramozzák. Ez azonban rövid időn belül megtörténhet.
 
A robotokat arra programozzák, hogy együtt meg tudják ítélni a feladatok sorrendjét
A robotokat arra programozzák, hogy együtt meg tudják ítélni a feladatok sorrendjét
 
Mauro Birattari és Lorenzo Garattoni, az IRIDIA laboratórium kutatói a közelmúltban bemutatták, hogy a robotok képesek kollektíven eldönteni, hogy milyen sorrendben végzik el a feladataikat. Az eredményeket a Science Robotics szaklapban közölték.
 
Az IRIDIA laboratórium kutatói olyan robotok csoportjára alapozták tanulmányukat, amelyek a szociális állatok szervezett magatartását utánozzák – ilyenek például a hangyák – annak érdekében, hogy robotcsoportokat hozzanak létre, melyek alkalmazzák a mesterséges intelligenciát.
 
A robotok jelenleg képesek kommunikálni és koordinálni magukat a döntéshozás és egyszerűbb feladatok meghatározása érdekében – ilyen egy tárgy elmozdítása vagy két út közül az egyik kiválasztása.
 
Birattari és Garattoni legutóbbi kutatásához képest egy lépéssel előrébb lépett a komplexitás terén: olyan robotcsapatot alkottak, amelyek akciósorozatot tudnak végrehajtani anélkül, hogy ismernék a megfelelő sorrendet. A gyakorlatban azt kérték tőlük, hogy három különböző pontra helyezkedjenek a térben, ahol egy egyszerű feladatot kellett elvégezniük. Csak miután ezeket megcsinálták, tudatták velük, hogy mi volt a helyes sorrend.
 
A mesterséges intelligencia használatával működő robotok közösen döntenek
A mesterséges intelligencia használatával működő robotok közösen döntenek
 
E probléma orvoslására a robotok láncot formáltak a három hely között, s végül együtt dolgozva meg tudták határozni a megfelelő feladat-sorrendet.
 
A tanulmány első alkalommal demonstrálja, hogy a robotok a mesterséges intelligencia használatával képesek kollektíven eldönteni műveletek sorrendjét. Az előretervezés képessége komplex kognitív készség, a csoportban dolgozók kölcsönhatásából ered. Együtt a robotok meg tudják tervezni az cselekvések sorrendjét, amelyre egyedül nem lennének képesek.
 
Ezzel elkezdődhet számos potenciális alkalmazás elindítása, beleértve az okos robotok használatát, amelyek képesek a problémákat egyedül megoldani. Használni lehet majd őket természeti katasztrófáknál, hogy megkeressék és kiszabadítsák a túlélőket, felfedezzenek ismeretlen vagy veszélyes helyszíneket.
 
Ezeknél az akcióknál létfontosságú, hogy helyesen ítéljék meg a feladatok sorrendjét.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.