2022. 04. 12. - 20:30

Robot dolgozik egy skót erőmű építésénél

Robot dolgozik egy skót erőmű építésénél

Egy robot mérte fel a szellőzőcsatorna adatait a Dounreay atomerőmű használaton kívüli laboratóriuma alatt.

A skót erőmű üzemeltetője bízik benne, hogy a jövőben több robot fog segíteni a Caithness-parton lévő komplexum átépítésében.
 
Dounreay 1955-től 1994-ig a gyorsreaktor-kutatás fejlesztésének brit helyszíne volt. A létesítményt jelenleg átépítik és megtisztítják. A gépek az olyan munkálatokban tudnak leginkább segíteni, melyek az emberek számára nem biztonságosak, mi több, veszélyesek. A Lyra nevű robot különféle eszközökkel vizsgálta meg az atomerőmű csatornáját, beleértve a sugárzási szondákat és a kamerákat.
 
Jason Simpson projektmenedzser elmondta, hogy a robot felmérése segített átfogó képet alkotni a 140 méteres csatornáról, ezzel együtt Lyra még útmutatást is tudott nyújtani. Olyan eszközök segítették a munkafolyamatokat, mint például egy távoli újraindító kapcsoló, illetve egy csörlő, mely lehetővé teszi, hogy fizikailag vissza lehessen hozni a robotot, ha esetleg beragadna a csatornába.
 
G.B.
 
 
(Kép forrás: DSRL)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.