2018. 12. 05. - 09:55

Robot kutyák helyettesíthetik a reptéren a valódi ebeket

Robot kutyák helyettesíthetik a reptéren a valódi ebeket

Nem sokáig teljesíthetnek szolgálatot a német juhászok, labradorok vagy belga malinois kutyák a reptereken, ha felváltják őket a robot változatok – ezeken dolgoznak most szakemberek.

Többnyire német juhászokat, labradorokat és belga malinois ebeket alkalmaznak a Német Ipari Biztonsági Erők (CIFS) a reptéri biztonsági intézkedésekhez – amelyeket azonban a közelmúltban felválhatnak robotkutyák.

A gyárban készült ebek ugyanúgy ki tudják szagolni a robbanószerkezeteket, szemük pedig röntgensugárként pásztázza az utasok poggyászát – árulta el egy, a CISF technológiai programjait ismerő tisztviselő.

A robotkutyák használata a Montreal-i globális légiközlekedésvédelmi szimpóziumon került szóba Kanadában a napokban.

Robotkutyák is megjelenhetnek a fejlett országok repterein

Robotkutyák is megjelenhetnek a fejlett országok repterein

Robotok már jelenleg is megtalálhatók több fejlett ország repterein, így például Anglia, Amerika, Kanada, Japán és Korea repülőterein.  Olyan feladatokat látnak el, mint az utasinformáció szolgáltatás és a biztonsági ellenőrzések.

A tisztviselők szerint a CISF először múlt héten részt vett a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) által szervezett globális légiközlekedési szimpóziumon, megbeszéléseik pedig gyümölcsöző együttműködésre adnak lehetőséget az Európai Unió nemzeteivel és más ICAO tagokkal.

Összekapcsolódtak az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Hatóságával (TSA), de az EU-val is, amely segít nekik felfedezni a repülőterek új biztonsági technológiáit és módszereit.

A robotkutyák használata mellett a találkozón megvitatták a kézipoggyász, a mesterséges intelligencia, a csúcsminőségű robbanásveszélyt jelző detektorok és a biometrikus vezérlési lehetőség CT vizsgálaton alapuló szűrővizsgálatát ugyancsak megvitatták az üléseken.

Az új technológiákra fokozottan szükség lesz, mivel egyre nő a légi utazások száma, de ezzel együtt az új módszerek is a kábítószerek, az arany, a robbanóanyagok csempészésére.

A Dél-Ázsiai CIFS 61 nagy repülőteret tart kézben, egyes repülőtereken már elindította biometrikus rendszerét és teljes testszkennereket tesztel.

Ez a rendszer egyébként az indiai Delhi metróját is felügyeli.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.