2019. 04. 06. - 08:30

Robot szed almát Új-Zélandon

Robot szed almát Új-Zélandon

A mesterséges intelligencia már most számos módon segíti az emberek munkáját, s bizonyos feladatokat el is végez helyettük. Új-Zélandon bemutatták az almaszedő robotot, mely meglehetősen gyorsan halad.

Új-Zélandon már megbarátkoztak az emberek a „robot munkatárssal”: 2019 március végén munkába állt a napszámosok feladatát segítő gép, mely az almafákról szedi le a gyümölcsöket. A munkát igen ügyesen végzi.
 
A robot a T&G Global élelmiszeripari vállalatnak készült, az Abundant Robotics gyártotta le. Az ok egyszerű: egyre nehezebb találni Új-Zélandon is olyan embereket, akik elvégzik az idénymunkákat. Emiatt már nem egyszer megtörtént, hogy több gyümölcsöt egyáltalán nem szedtek le és azok kárba vesztek.
 
Az Abundant Robotics alkotása komoly munkát vett igénybe. Két éven át készítették a szóban forgó gépet, ugyanis annak több fontos követelménynek kell megfelelnie: az egyik, hogy jól mozogjon a fák között, hiszen ez igen lényesen a gyümölcsök begyűjtése során. A másik, hogy ne sértse meg az almákat.
 
Bevetették az almaszedő robot gépet Új-Zélandon
Bevetették az almaszedő robotgépet Új-Zélandon
 
A robot úgy dolgozik, mint egy porszívó: hasonló alkalmatossággal szippantja le a gyümölcsöket a fáról, mint egy porszívócső, ennek során azonban az almákban nem tesz kárt.
 
Kihívást jelentett az is, hogy a mesterségesen intelligens gép el tudja dönteni, vajon az alma kellően érett-e a szüreteléshez.
 
Az Új-Zélandon munkába állt almaszedő robot mindezt tudja, ezért nagy segítséget jelent a munkásoknak. A napszámosok ugyanúgy dolgoznak mellette, a gép főként azoknál az almafáknál segédkezik, amelyek gyümölcseit nehéz elérni, mert magasan vannak. A munka jelentősen felgyorsult, amióta a robottal dolgoznak.
 
Természetesen éjjel is képes tevékenykedni, így a munka jó részével végez, míg az emberek pihennek.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.