2021. 12. 10. - 08:05

Robotika és mesterséges intelligencia állhat az egészségügyi rehabilitáció szolgálatába

Robotika és mesterséges intelligencia állhat az egészségügyi rehabilitáció szolgálatába
Az Universidad Carlos III de Madrid (UC3M) spin-off vállalkozása, az Inrobics Social Robotics, S.L.L. kifejlesztett egy robotikus eszközt, amely innovatív motoros és kognitív rehabilitációs szolgáltatást nyújt. Az Inrobics nevű, egészségügyi központokban és otthoni környezetben is használható technológia az egyetem Számítástechnikai és Mérnöki Tanszékének kutatási eredményeit felhasználva jött létre.

Az egyetem szakembergárdája egy négy elemből álló platformot alkotott meg: egy robotot, amely interakcióba lép a beteggel, egy mesterséges intelligencia rendszert, amely egy 3D érzékelőt használ a robot irányításához, egy alkalmazást, amelyet az egészségügyi személyzet használhat a kezelések beállításához és nyomon követéséhez, valamint egy felhőalapú tárolórendszert, amely az összes rehabilitációs folyamatból származó információt és elemzést tartalmazza.

"A 3D érzékelő lehetővé teszi számunkra, hogy mindig ismerjük a beteg helyzetét. Tudjuk például, hogy felemeli-e a karját, de azt is, hogy elfordítja-e a gerincét, hogy kompenzálja a mozgási nehézségeit. Mindezeket az információkat összegyűjtjük és beírjuk a keletkező klinikai jelentésekbe" - mondta Fernando Fernández, az UC3M Számítástechnikai és Mérnöki Tanszékének professzora, az Inrobics alapító partnere.


A rehabilitáció fontos eszköze lehet a mesterséges intelligencia alapú Inrobics

A cél az utánzáson alapuló tevékenységeket és gyakorlatsorozatot alkalmazó rehabilitációs terápiák javítása, valamint további eszközök biztosítása az egészségügyi személyzet számára az ilyen jellegű tevékenységek optimalizálásához. "Például a fiatalkorú betegek számára a robottal való interakció olyan, mintha egy játékkal játszanának. Soha nem az jut eszükbe, hogy rehabilitációra érkeznek a kórházba, hanem azt hiszik, hogy játszani mennek. Ez az általunk kínált hozzáadott érték. Másrészt a terapeuták munkakörülményeit is gazdagíthatjuk, mivel gyakran hiányoznak a konkrét betegprofilokhoz igazított eszközök" - részletezte José Carlos Pulido, az Inrobics alapító vezérigazgatója.

Ezen túlmenően a platform, amelyet gyermekgyógyászok mellett geriátriai szakemberek terveztek, otthon is használható távoli rehabilitációs eszközként a család egészségének fenntartása és az életminőségük javítása érdekében.

A spanyol Nemzeti Paralimpiai Kórház (Toledo) az első olyan központ, amely klinikai vizsgálatot végez ezekkel a mesterséges intelligencia eszközökkel. Ezeket gerincvelő-sérült gyermekbetegeknél használták, és az eredmények kellően pozitívak voltak ahhoz, hogy megállapítsák: fényes jövő áll a technológia előtt.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.