2018. 10. 29. - 09:55

Robotkart tanítanak az emberek

Robotkart tanítanak az emberek

Egyre precízebbé válik a mesterséges intelligencia alkotta robotok kezének fogása – a Stanford Egyetemen most egy Bender nevű robotot tanítanak a kutatók alapvető készségekre.

Komoly munka folyik a Stanford Egyetem Gates Számítástechnikai Tudományos Épületében, ahol egy piros robotkarhoz tartozó fény villan fel és a szemek is pislognak.
 
Ezek a készségek egy Bender nevű robothoz tartoznak. A Stanford kutatócsapata teszteket alkalmaz annak érdekében, hogy gyorsabb és könnyebb legyen megtanítani a robotot alapvető dolgokra.
 
Egy RoboTurk nevű rendszer lehetővé teszi,hogy az emberek közvetlenül tanítsák a robotkart, valós időben, okostelefon és böngésző segítségével, megmutatva neki, hogyan vigyen véghez olyan feladatokat, mint például a tárgyak felvétele.
 
A Stanford Egyetemen már korábban is tanították a robotokat a fogás fortélyaira
A Stanford Egyetemen már korábban is tanították a robotokat a fogás fortélyaira
 
A Surreal program miatt a tanulás sebessége olyannyira gyorsítja a folyamatot, hogy a robot egyszerre több tapasztalatot sajátít el és tanul ezekből.
 
„A RoboTurk és a Surreal segítségével kiszélesíthetjük a robotok határait, azaz az emberek által gyűjtött adatokat kombinálhatjuk a nagyszabású megerősítési tanulással” – mondta el Ajay Mandlekar, PhD tanuló, a keretrendszert kifejlesztő csapat tagja.
 
Mindkét programot a svájci Zürichben mutatják be október 29-én. Yuke Zhu, szintén PhD-diák és a csapat tagja elmondta, a rendszer egy applikáció megnyitásával működik az iPhone-on: ennek segítségével irányítani tudta a robotkart, akár egy mechanikus daru, s elvégeztetett vele egy feladatot.
 
Ehhez csupán arra van szükség, hogy a robot azonosítsa a tárgyakat, felvegye őket, berakja a megfelelő helyre.
 
Az emberek számára egy ilyen dolgot véghezvinni nevetségesen egyszerű, nem így a robotoknak, amelyek annak alapján tanulnak, hogy kölcsönhatásba lépnek a környezetükkel és felfedezik azt. Természetesen rengeteg karmozgatásra is szükségük van, melyek közül egyik sem elég hatékony emberi segítség nélkül.
 
Ugyanolyan módon kell tanítani a robotot, mint ahogyan a szülő arra oktatja a gyermekét, hogyan kell fogat mosni – irányítva a kezét.
 
Persze, a robotnak adott „leckék” nem mindig tökéletesek. Viszont ha valami rosszul sikerül, a robot abból is tanul.
 
A kísérletek - még a kudarcok is - felbecsülhetetlen értéket nyújtanak.  A RoboTurk által gyűjtött tapasztalatok háttérismeretet nyújtanak a tanulás megindításához. A Surreal pedig egyszerre több ezer szimulált élményt képes végrehajtani világszerte, hogy gyorsítsa a tanulási folyamatot.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.