2020. 03. 29. - 08:00

Robotok és drónok végezhetik a házimunkát 2040-ig

Robotok és drónok végezhetik a házimunkát 2040-ig

A mesterséges intelligencia két évtizeden belül átveheti a háztartási feladatok 90 százalékát – állítja egy új tanulmány. Még az ágyneműt is a robotok húzhatják fel helyettünk.

Szinte minden házimunkát elvégezhet a jövőben az emberek helyett a mesterséges intelligencia, a robotok és a drónok - az előrejelzések szerint 2040-re az efféle tevékenységek 90 százalékát meg tudják majd oldani a gépek.
 
A robot lecseréli az ágyneműt, míg az okos hűtőszekrény megtanulja, mit eszünk, s újrapakolja magát.
 
Szakértők szerint nehezen lehet olyan házimunkát említeni, amelyet ne tudnának elvégezni a mesterséges intelligenciával működő gépek, míg azok automatizálhatók. Ilyen a portörlés, porszívózás, mosás és mosogatás, sőt természetesen a növények locsolása is.
 
A tanulmányt Mischa Dohler, a King’s College professzora és dr. Ian Pearson futurista készítette, demonstrálva az automatizálás idő- és pénzmegtakarító jellemzőit. A comparethemarket.com közzé is tette azt.
 
Főzni már most is tudnak a robotok
Főzni már most is tudnak a robotok
 
A jelentésben részletesen leírják, miként vált már ma számos munkakör automatizálttá, beleértve az időzített mosást és mosogatást.
 
A kutatások azt sugallják, hogy ezeket a munkákat végül teljesen átveszik a gépek, s így az emberek csaknem 2 órát takarítanak meg naponta – s több mint 15-öt hetente, ami egy év leforgása alatt 33 napot jelent.
 
Kristin Sonfield, a comparethemarket.com automatizálási szakértője szerint a házimunkák listája olykor valóban végtelennek tűnik – hiszen ha valamit elvégeztünk, rövid időn belül kezdhetjük újra. Az automatizált szolgáltatások segítenek majd az embereknek időt és energiát megtakarítani, a mindennapi életet egyszerűbbé tenni.
 
A házi robotok az elsők azon innovációk közül, amelyek 10-20 éven belül megérkeznek a boltokba.
 
Elég kifinomultak lesznek ahhoz, hogy összehajtsák a ruhát, másodpercek alatt mozgassanak bútorokat – ugyanis körülbelül 15-szer erősebbek egy átlagos embernél.
 
A többfunkciós drónok a 2030-as évekre gyakorivá válnak, s szinte rovarméretűek lesznek. Közülük akad majd, amelyik gyalogol, s olyan is, ami repül. Használni lehet majd őket portörlésre, szennyeződések eltakarítására, növény-öntözésre és akár az otthon biztonságának biztosítására is.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.