2021. 11. 26. - 07:49

Robotok és mesterséges intelligencia segíti a svájci egyetemek függőkertjeinek tervezését

Robotok és mesterséges intelligencia segíti a svájci egyetemek függőkertjeinek tervezését
Az ETH Zürich egyetemen egy olyan projekt megvalósításán dolgoznak, amely a mesterséges intelligenciát és a robotikát használja fel különleges függőkertek tervezésére és kivitelezésére.

A projekt célja olyan hatalmas, szoborszerű ültetvények, más néven függőkertek megalkotása, amelyeket az ókori Babilon városának legendás építményei ihlettek.

A 2019-ben elkezdett Semiramis mögött emberi és mesterséges intelligencia tervezők közös munkája áll. Az általános ötlet az alkotók, Fabio Gramazio és Matthias Kohler építészprofesszorok kreatív elméjétől származik, de a tervezés során az alapvető követelményeket (mint például a méret, az öntözés szükségessége és az építési stílus) számítógépes modellek és gépi tanulási algoritmusok segítségével definiálták.

A módszer nagy előnye, hogy bármilyen változtatás azonnali reakciót eredményez. Például ha a csapat áthelyezi a 70 láb magas szerkezetet alkotóelemét, vagy megváltoztatja a felületet alkotó panelek elrendezését, akkor a szoftver azonnal kiigazítja a teljes szerkezet és a többi panel geometriáját. Mindezt azért, hogy alkalmazkodjon a változásokhoz, biztosítva, hogy a szerkezet továbbra is elbírja a saját súlyát.

A mesterséges intelligencia is támogatja az építkezést
A mesterséges intelligencia is támogatja az építkezést

Az építészetben természetesen sok automatizált folyamat létezik, de ez a projekt a látszólag adottnak tűnő végső ellenőrzés szintjében feszegeti a határokat. A lényeg, hogy valódi együttműködés legyen ember és gép között, így maximalizálva a biztonságot és a hatékonyságot.

"A számítógépes modell lehetővé teszi számunkra, hogy megfordítsuk a hagyományos tervezési folyamatot, és feltárjuk egy projekt teljes tervezési hatókörét. Ez új, gyakran meglepő geometriákhoz vezet" - mondta Matthias Kohler.

Miután a végleges terv elkészül, az építést egy másik csapat végzi, ahol az emberek mellett jelen van négy robotkar is. Ezeket a karokat egy közös intelliegens elme irányítja, feladatuk pedig az, hogy a nehéz darabokat a helyükön tartsák, miközben a munkások felhordják az összetartásukhoz használt gyantát. Ez egy lépéssel felette áll annak a technikának, amelyet néhány évvel ezelőtt bemutatott ugyanez a csapat, mert akkor még a robotokat "csupán" automatizált asszisztensként alkalmazták.

A Semiramis egy műhelyben készül, majd darabonként szállítják a végső otthonába, a Tech Cluster Zugba. Jövő tavasszal már teljesen összeszerelt állapotban lesz, és készen áll a talaj és a magok befogadására.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.