2019. 01. 19. - 09:00

Robotséf költözik a konyhába?

Robotséf költözik a konyhába?

Megérkezett a következő, mesterséges intelligencia-alapú robot, amely a közeljövőben nélkülözhetetlen eszközzé válhat a konyhában: valódi séfként készít ugyanis ételeket.

Nagyot álmodott egy kaliforniai székhelyű start-up: az NVidia elnevezésű cég kivitelezte és a napokban be is mutatta „konyhai manipulátor” eszközét: egy mesterséges intelligencia robotot, amely a jövőben elengedhetetlen eszköz lehet a háztartásban.
 
A robot képes követni, melyek a piszkos edények, nyitni és csukni a fiókokat, azonosítani az összetevőket és még ételeket is készít.
 
A konyhai séf robotot a cég új, Seattle-i laborjában tervezték. A start-up kutatócsoportja 200 tudóssal működik együtt a világ minden tájáról, olyan területekre fókuszálva, mint a mesterséges intelligencia, a számítógépes látás, az önjáró autók, a robotok.
 
A létesítmény vezetője a Dieter Fox, az NVidia robotikai kutatásainak vezetője, valamint a Washingtoni Egyetem Paul G. Allen számítógéptudományi és mérnöki iskolájának professzora.
 
Fiókot húz ki a konyhában a mesterséges intelligencia robot
Fiókot húz ki a konyhában a mesterséges intelligencia robot
 
A jelenlegi kutatása az interaktív manipuláció, amelyben a robotok – avagy co-botok – képesek komplex feladatok végrehajtására és együttműködnek az emberrel.
 
„Olyan robotokat szeretnénk kifejleszteni, amelyek természetes módon tudnak az ember mellett dolgozni. Ehhez azonban képesnek kell lenniük megérteni, mit szeretne az ember és kitalálni, hogyan segíthetnének neki” – magyarázta a vezető.
 
A konyhai manipulátor azonosítja a környezetében levő tárgyakat és adatokat használ, hogy folyamatos észlelési visszajelzéseket kapjon arról, hol van éppen, illetve nem esik-e valami az útjába. Az információt a gépi tanulási szoftver mozgásgenerációs rétegéhez adják, amely lehetővé teszi a valós idejű, gyors, reaktív, alkalmazkodó és emberszerűbb mozgást.
 
A co-botok komoly szerepet tölthetnek be gyárakban, kórházakban, fogyatékkal élő embereknek segíthetnek, s mostanra a konyhában is segédkezet nyújthatnak.
 
Nathan Ratliff, az NVidia kiemelt kutatója elmondta: egyike a legnagyobb kihívásoknak, hogy ezeket a robotokat az emberrel megfelelően együttműködő partnerekké változtassák és strukturálatlan környezetben is jól feltalálják magukat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.