2018. 05. 16. - 08:31

Robotzsaru segíti a kínai rendőrök munkáját

Robotzsaru segíti a kínai rendőrök munkáját
Robotzsaruk segítik Kína szerte a rendőri munkát. A különböző formájú és funkciójú robotok állomásokon és pályaudvarokon nyújtanak segítséget.
A robotok önállóan mozognak, válaszolnak az utasok kérdéseikre, illetve arcfelismerő rendszerüknek köszönhetően a bűncselekmény miatt körözött személyeket is felismerik. Szenzoroknak köszönhetően érzékeli a hőmérsékletet, így tűz vagy egyéb veszély esetén azonnal figyelmeztetni tudja az embereket, illetve ha dohányzáson kap valakit, akkor figyelmezteti, hogy a kijelölt helyeken gyújthat csak rá.
 
 
Robotzsaru segíti a kínai rendőrök munkáját
A robotoknak többféle funkciója van: tájékoztatást ad, körözött személyt keres, vagy figyelmeztet
 
 
Mindeközben az utasok kérdéseire kifejlesztett robotok nem csak a menetjegyekről és indulási időpontokról adnak tájékoztatást, hanem ismerik a környék látnivalóit és útbaigazítást is adnak. Kínában nem csak a pályaudvarokon találkozhat az ember robot rendőrökkel. A pekingi közlekedési rendőrség munkáját is robotzsaruk segítik. A 20 kilogramos robotok 5 km/h-val járőröznek és illegálisan parkolók után kutatnak.  Shaoxing városában is kipróbálták már a technológiát, az első órában több mint húsz illegálisan parkolót kaptak el. 
 
 
Robotzsaru segíti a kínai rendőrök munkáját
A pekingi közlekedési rendőrség munkáját is robotzsaruk segítik
 
 
Kína nem titkolt célja, hogy 2020-ra a világ legautomatizáltabb országa legyen, ennek érdekében pedig évről-évre többet költ a robotok fejlesztéseire. Ugyanakkor már most elérte, hogy a világ vezetője legyen a mesterséges intelligenciát használó megfigyelési rendszerek terén. Pár hónappal ezelőtt mutatták be a szemüvegbe szerelt arcfelismerő rendszert. A fejlesztést a pekingi Holdújév fesztivál előtt mutatták be, mivel a legnagyobb segítséget a tömegrendezvények során nyújthat.
 
Szemüvegbe szerelt arcfelismerő rendszer segíti a kínai rendőrök munkáját
A mobil arcfelismerő rendszer előnye, hogy egy offline adatbázisban keres
 
 
A mobil arcfelismerő rendszer előnye, hogy amíg a térmegfigyelő kamerák egy nagyobb rendszerhez vannak csatlakoztatva, addig a szemüvegbe épített arcfelismerő egy offline adatbázisban keres, így sokkal gyorsabban megtalálja az adott személyt. Az eddigi tesztek alapján egy tízezres adatbázist a másodperc század része alatt néz át.
 
Takács Dalma

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.