2018. 07. 29. - 08:18

Rovar ihlette az origami-szerű drónt

Rovar ihlette az origami-szerű drónt

Origami-szerű, rugalmas drónt fejlesztettek ki kutatók, mely a képességeinek köszönhetően a elnyeli a rázkódás, ütődés okozta sokkot és visszatér eredeti formájához. A robotika terén ismét egy hasznos eszköz született.

Új dróntípust alkottak kutatók. Az origami-szerű drón elég rugalmas ahhoz, hogy ne okozzon neki sokkot az ütődés, rázkódás, így nem törik el, mielőtt visszavált eredeti alakjára. Az eszközt a rovarok szárnya ihlette, a merev és a flexibilis szerkezetek előnyeit egyaránt ötvözi.
 
Az elmúlt pár évben a robotika szakértői előtérbe hozták a japánok által használt origami technikát, könnyű és rugalmas, meglehetősen innovatív robotokat és drónokat alkottak meg.
 
A robotika szakértői origami-szerű drónt alkottak
A robotika szakértői origami-szerű drónt alkottak
 
Az origami-inspirált típusok olyan, merev szerkezetek, amelyek rendelkeznek bizonyos teherbírással, de képesek rugalmassá válni, ha a helyzet úgy kívánja.
 
Az EPFL kutatói a rovarok szárnyainak megfigyelése alapján alkották meg a hybrid origami drónt, amely képe merev és flexibilis is lenni, a körülményektől függően.
 
A levegőben a szerkezet kellően merev ahhoz, hogy vigye a saját súlyát és ellenálljon a propellerek hajtóerejének. Ám ha a drón belefut valamibe, rugalmassá válik, hogy elnyelje a sokkot és minimalizálja a károsodást.
 
A kutatást Dario Floreano Intelligens Rendszer Laboratóriuma vezette és a Science Robotics közölte.
 
A drón rugalmassága szerkezetének egyedi kombinációjából ered, mivel merev és elasztikus rétegeket tartalmaz. Az elasztomer membránt feszítik, majd merev lapok között helyezik el.
 
A drón egyszerűen be- és kihajtogatható
A drón egyszerűen be- és kihajtogatható
 
Amikor a rendszer nyugalomban van, a lemezek együtt tartják és biztosítják a szerkezet merevségét. Ám ha kellő erő éri, a lemezek lehúzódnak és a struktúrát hajlítani lehet.
 
„A drónokhoz speciális mechanikai tulajdonságokat lehet társítani – mondta el Stefano Mintchev, a tanulmány vezető szerzője. – Ebbe az is beletartozik, hogy előre meghatározzuk azt a pillanatot, amikor a szerkezet átvált rugalmasba.” A drón képes önállóan összehajtogatni és kihajtogatni magát.
 
Ezek a merev és egyben rugalmas szerkezetek természetesen más területeken is alkalmazhatók.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.