2021. 09. 24. - 08:09

Saját chipeket fejlesztenek a kínai mesterséges intelligencia cégek

Saját chipeket fejlesztenek a kínai mesterséges intelligencia cégek
Összefognak a Kínában lévő, mesterséges intelligencia alapú beszédfelismerő algoritmusokat fejlesztő cégek, annak érdekében, hogy saját chipek gyártásával erősítsék piaci pozíciójukat. Avállalatoknak ezzel lehetőségük nyílik az algoritmusok és a chipek integrációjának optimalizálására.

A kínai intelligens beszédpiac gyors fejlődését az elmúlt években az ország nemzeti politikája vezérelte, és ez a terület jelenleg a gyors növekedés időszakában van: 2019-ben elérte a 14,44 milliárd jüant (kb. 677 milliárd forintot), és ez az összeg várhatóan 2022-re el fogja érni a 36,73 milliárd jüant (kb. 1.726 milliárd forintot).

A háztartási készülékek egyre fontosabb szerephez jutottak, a piacra pedig számos új MI-fókuszú algoritmus-vállalkozó is belépett. Éppen ezért a mesterséges intelligenciára épülő hangfejlesztés jövője ígéretesnek tűnik, de ahhoz, hogy a startupok a piacon maradhassanak és játékban is legyenek, meg kell erősíteniük a vállalati struktúrájukat.

Az intelligens beszédfelismerő alkalmazásokat tekintve Kínában a fogyasztói elektronika a legnagyobb piac, ennek oka pedig a nagyobb támogatottságot élvező felhasználói bázis. Az oktatás a leggyorsabban növekvő területté vált, ugyanakkor az orvosi, kormányzati és pénzügyi alkalmazások is egyre nagyobb lendületet vesznek.

Saját kezükbe veszik a chipgyártás kérdését a kínai, MI-beszédfelismeréssel foglalkozó vállalatok
Saját kezükbe veszik a chipgyártás kérdését a kínai, MI-beszédfelismeréssel foglalkozó vállalatok


A kínai, mesterséges intelligenciára épülő hangtani algoritmusokat gyártó vállalatok birtokolják az alapvető hangtechnológiákat, míg az MI-chipeket harmadik féltől szerzik be az algoritmusaik futtatásához. Ezt pedig csökkenti a kompatibilitást és a teljesítményt, nem utolsó sorban magas költségeket teremt.

Ennek fényében az MI-fonetikus algoritmusokkal foglalkozó vállalatok elkezdtek együttműködni a chipgyártókkal, annak érdekében, hogy saját chipeket tudjanak készíteni kifejezetten az mesterséges intelligencia alapú beszédfelismerés fejlesztéséhez.

Kínában a legtöbb új MI-beszédfelismerő algoritmusokkal foglalkozó startup cég a mesterséges intelligencia hullámát meglovagolva emelkedett és emelkedik fel. Ezek a vállalatok gyakran pénzügyi veszteségekkel szembesülnek a korai szakaszban, és a fejlesztés során számos kihívással szembesülnek, például a működőtőkeforrásokkal, az MI-alkalmazások elterjedtségével, a kutatás-fejlesztési erőforrásokkal és az adatszerzéssel.

De Kínán kívül is felfigyelnek a piacon érdekelt vállalatok az MI-beszédfelismerés fejlesztésében rejlő lehetőségekre, és minden támogatást megadnak az éles és jól működő MI-beszédfelismerő chipek kifejlesztéséhez. Ez további magyarázatot ad arra, hogy a kínai MI-beszédfelismerő algoritmusokkal foglalkozó vállalatok miért sürgetik a chipek kutatását és fejlesztését, hiszen csak így maradhatnak versenyképesek a piacon.

V.V.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.