2020. 08. 28. - 08:08

Sikeres lesz a párkapcsolat? Megmondja a mesterséges intelligencia!

Sikeres lesz a párkapcsolat? Megmondja a mesterséges intelligencia!
Egy tudósokból álló csapat kifejlesztett egy olyan, mesterséges intelligencia alapú rendszert, ami egyéni és kapcsolati jellemzőket analizálva mutatja meg, hogy mennyire biztató egy párkapcsolat jövője.

Párkapcsolati tanácsadók már hosszú évtizedek óta működnek szerte a világban, és sajnos, nagy szükség is van rájuk, mivel egy kimutatás szerint csak az Egyesült Államokban a házasságok kb. 40%-a válással végződik. Vannak azonban, akik úgy gondolják, a modern technika megmentheti egy részüket.

A londoni Western University kutatói mesterséges intelligenciára támaszkodó mutatókat kínálhatnak a párkapcsolat jövője iránt aggódók számára. A csapat nem kis jelentőséget tulajdonít a módszernek, hiszen úgy vélik, hogy ez az első olyan szisztematikus kísérlet, ami a gépi tanulást a kapcsolatok elégedettségének előrejelzésére használja.

Samantha Joel professzor úgy véli, hogy a romantikus kapcsolatokkal való elégedettség fontos hatással van az ember egészségére, általános közérzetére, sőt, az egyének által végzett munkák minőségére is. "De a kapcsolatminőség-előrejelzésekhez kötődő kutatások gyakran csak korlátozott lehetőségeket biztosítanak, sőt, akár több különböző laboratóriumban kell őket elvégezni" - véli a szakember.

A kapcsolatok jövőjét terelheti jobb irányba a mesterséges intelligencia
A kapcsolatok jövőjét terelheti jobb irányba a mesterséges intelligencia


Joel és kollégái 43 adatállományból összesen 11.196 párról gyűjtöttek információkat. Ezután egy véletlenszerű osztályozó algoritmussal mentek át az adatokon, és olyan mintákat gyűjtöttek, amelyekből kiderül, hogy mi is okozza a sikeres kapcsolatokat.

A mesterséges intelligencia többek között kimutatta azt, hogy a siker egyik legfőbb kulcsa a meggyőződés, vagyis hogy a partner teljes mértékben elkötelezett legyen a kapcsolat iránt. Szintén lényeges tényezőnek számít egymás elismerése, a szexuális megelégedettség, a partnerünkkel szembeni elégedettség és a konfliktusok.

Némileg meglepő módon az eredmények azt mutatták, hogy az olyan egyéni jellemzők, mint a jövedelem vagy az emberek saját életükkel való elégedettsége, sokkal kevésbé voltak befolyásolóak a kapcsolathoz szorosan kötődő tényezőkkel szemben.

"A kapcsolatspecifikus változók nagyjából kétszer-háromszor annyira eredményesek a jóslatok felállításakor, mint az egyének közötti különbségek" - mondta Samantha Joel, hozzátéve, hogy miután az összes kapcsolatspecifikus adat elérhetővé válik, az egyéni eltérések háttérbe szorulnak. Ez tehát azt jelenti, hogy egy párkapcsolat jövőjét elemezve az egyént nem mint önálló individuumot kell figyelembe venni, hanem mint a kapcsolat egyik tagját.

- Varga Viktor -

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.