2018. 11. 07. - 09:50

Skócia MI-alapú egészségügyi kutatási központot indítana

Skócia MI-alapú egészségügyi kutatási központot indítana

Saját mesterséges intelligencia- egészségügyi kutatási központot indítana Skócia. A létesítmény közel 16 millió fontból jön létre.  

A páciensek diagnózisának és kezelésének javítására alapít Glasgow-ban mesterséges intelligencia-egészségügyi kutatási központot Skócia.

Olyan szakemberek dolgoznak majd itt, akik kellően kiaknázzák a mesterséges intelligencia használatát a stroke és egyéb ráktípusok kezelése terén. Abban bíznak, hogy a technológia használata – és a nagy mennyiségű adat, amelyet fel tud dolgozni – lehetővé teszi az egészségügyi szervezet számára, hogy gyorsabban és hatékonyabban működhessen.

Az egészségügyi központ a digitális diagnosztika mesterséges intelligencia kutatás ipari központjának hívják majd (iCAIRD).

A mesterséges intelligencia segítségével a diagnózis és a kezelés is gyorsabb lesz

A mesterséges intelligencia segítségével a diagnózis és a kezelés is gyorsabb lesz

A brit kormány 10 millió fontot áldoz a létesítményre, a további 15 millió font partner cégektől származik majd. Az előrejelzések szerint az iCAIRD, melynek Angliában több helyen is lesz bázisa, több új munkahelyet teremt majd a mesterséges intelligencia és digitális technológiai egészségügyi ellátásban.

Greg Clark, az Egyesült Királyság kormányának üzleti titkára elmondta: az MI használata potenciálisan „forradalmasítja az egészségügyi ellátást és minőségibb életet teremthet”.  

Hozzátette: az ezekben a központokban zajló innováció segít abban, hogy a betegségeket korábban diagnosztizálják, s ezzel többféle lehetőséget is biztosíthatnak az embereknek a kezelés tekintetében. A jelentések hatékonyabbak lesznek, az egészségügyi dolgozóknak pedig több szabadidejük marad.

David Harrison professzor, a projekt vezető kutatója szerint céljuk megváltoztatni a digitális diagnosztikai egészségügyi ellátást Skóciában, annak érdekében, hogy abból a páciensek nagymértékben profitáljanak, a folyamatok korszerűbbé és modernebbé váljanak.

Anna Dominiczak professzor, a Glasgow-i Egyetem igazgatóhelyettese elmondta: az iCAIRD létrehozása nagyszerű ötlet volt Skócia és az itt élők számára, mely lehetővé teszi azt is, hogy az ország globális szinten vezető legyen a precíziós orvostudomány területén.

Sir Mark Walport professzor, az Egyesült Királyság Kutatási és Innovációs intézményének vezérigazgatója azt is hozzátette, hogy a korai diagnózisok nagymértékben növelik a sikeres kezelések számát és életeket tudnak megmenteni.

„Ezek a központok olyan csapatokat egyesítenek, amelyek mesterséges intelligencia-eszközöket fejlesztenek, s analizálni tudnak mindent a röntgenfelvételektől a mikroszkopikus dolgokon át a szövettani biopsziákig."

A mesterséges intelligencia képes az orvosi diagnózis gyorsaságának és pontosságának forradalmasítására – szögezte le a szakember. 

László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.